Це масивні багатошарові гриби. Маса окремих грибів може перевищувати 45 кг, за що в Японії їх називають "королями грибів". Гриби маітаке ростуть біля основи таких дерев, як дуби, в'язи і клени. Вони поширені в Китаї, Японії і деяких частинах США. Ці гриби використовуються в традиційній китайській і японській медицині.
Гриби маітаке багаті вітамінами групи B, а також вітаміном D, який частіше міститься в продуктах тваринного походження. Незважаючи на свою ніжну пір'їсту текстуру, гриби маітаке мають сильний землистий смак і можуть значно збагатити смак інших продуктів в різних типах страв. Їх можна обсмажити на оливковій олії або використати в якості основного інгредієнта в омлетах, стравах в горщиках, печені, тушкованих стравах, рагу та соусах.