Горіхи і насіння часто фігурують в списках "суперфудів", а також у складі різних дієт, оскільки вони є багатим джерелом енергії. Їх цінують за поєднання приємного смаку і текстури, а також за високий вміст білку, вітаміну Е і корисних жирних кислот. Горіхи і насіння використовується у стравах різних кухонь світу, самостійно в якості закусок, а також в салатах, супах і десертах для надання стравам приємного смаку і хрусткої текстури.
Льняне сім'я
Використовується не лише як поживне джерело їжі. Льон є сировиною для виробництва міцної тканини. Льон культивується людиною з початку цивілізації. Зараз льон зустрічається в Європі, США, в Південній Америці та Азії, він любить прохолодний клімат і невелику кількість сонячного світла.
Насіння льону вважається дуже поживним завдяки вмісту омега- 3, жирної кислоти (альфа-ліноленової кислоти).
Борошном з льняного сім'я можна замінити половину дози борошна у будь-якій випічці, включаючи хліб і кекси. Насіння льону зазвичай їдять в салатах і кашах. Зараз цей інгредієнт має великий попит, оскільки використовується для приготування вегетаріанських бургерів та інших страв на рослинній основі. Льняну олію можна використовувати для заправок, діпів та соусів.
Насіння коноплі
Насіння коноплі швидко ростуть на різних грунтах, не вимагають добрив і пестицидів. Конопля - одна з прадавніх рослин, з якої вже 10 000 років тому пряли волокно. Окрім поживного джерела їжі конопля може бути перероблена в різні промислові матеріали і вироби, такі як папір, одяг, біорозкладаний пластик і біопаливо.
Конопля і марихуана є представниками одного і того ж виду, але це дві абсолютно різні рослини. Конопля не містить психоактивної речовини ТГК, тому насіння конопель не здійснює наркотичнй вплив на людину.
Дрібне хрустке насіння конопель має м'яку маслянисту консистенцію. Вони багаті омега- 3 і омега- 6 жирними кислотами. Це насіння також містить білок, клітковину, різні вітаміни і мінерали. Насіння конопель використовується в різних формах: цілісне насіння використовують в таких стравах, як салати, супи та соуси. З насіння роблять конопляну олію, рослинний замінник молока, конопляне борошно, яке використовують для випічки хліба, печива та крекерів.
Насіння кунжуту
Згідно з ассірійською легендою, коли боги зібралися, щоб створити світ, вони пили вино з кунжутного сім'я. Кунжут культивується тисячоліттями і є дуже стійкою культурою. У багатьох мовах "кунжут" звучить як "сезам", і саме це слово вимовляв Алі Баба у відомій східній казці: "Сезам відкрийся". Таке заклинання пов'язане з тим, що крихітні золотисті зерна кунжуту ростуть в стручках, які при дозріванні розкриваються.
Кунжутне сім'я відрізняється високим вмістом олії і є джерелом міді і магнію. Їх можна їсти сирими, підсмаженими або у вигляді пасти, так званою тахини. Вони надають хрустку текстуру і приємний горіховий смак суші, салатам, супам, стравам з локшини і рису. Їх також використовують у випічці і крекерах. Ароматна кунжутна олія чудово підходить для печеня, нею збризкують солоні страви і використовують в заправках.
Волоський горіх
Можливо, найпрадавній відомий вид горіхів : люди їдять волоські горіхи не менше 10 000 років. Вирощується в Китаї, Туреччині, Ірані, Мексиці і США. Волоські горіхи ростуть круглий рік, віддають перевагу родючому грунту і сонячному клімату.
Волоський горіх містить більше омега- 3 жирних кислот, антиоксидантів і вітаміну Е, ніж будь-який інший горіх. Ядро горіха на вигляд нагадують головний мозок, через що його називають "їжею для мізків".
Волоські горіхи мають гірко-солодкий смак і маслянисту текстуру. Їх можна маринувати в молодому або "недозрілому" стані. Проте їх частіше їдять сушеними в сирому або приготованому вигляді, як в солодких, так і в солоних стравах, таких як тістечка, мюслі, рагу, соуси і заправки. Сухе обсмажування і запікання надає цим горіхам золотистий колір і розкриває їх аромат.