Лосось a’la Теріякі з айолі
Теріякі – це японський соус, що складається переважно із соєвого соусу, солодкого саке, цукру та меду. Ідеально підходить для маринаду для м'яса та риби, а також для суші. Завдяки ньому страви набувають неповторно глибокого смаку та східних ноток.

Інгредієнти
Соус a’la Теріякі
-
Солодкий соєвий соус 200.0 мл
-
Мірін (рисове вино) 100.0 мл
-
Імбир, тертий 50.0 г
-
Мелені зубчики часнику 5.0 шт
-
Цукор 25.0 г
-
Мед 200.0 г
-
Зірочки анісу 2.0 шт
-
Свіжий перець чилі 2.0 шт
Лосось
-
Філе лосося 1400.0 г
-
Соус a’la Теріякі 300.0 мл
-
Кунжутна олія 300.0 мл
Айолі
-
Часник 8.0 зубків
-
Жовток 2.0 шт
-
Оливкова олія 250.0 мл
-
Сіль, перець
-
Лимон
Овочі
-
Бок-чой 500.0 г
-
Чилі 50.0 г
-
Олія рослинна 25.0 мл
-
Масло вершкове 10.0 гр
-
Соус a’la Теріякі 25.0 мл
-
Фісташки, очищені 50.0 г
Приготування
-
Соус a’la Теріякі
- Натріть шкірку лимона та вичавіть з нього сік.
- Всі інгредієнти покладіть до каструлі та закип'ятіть. Залиште до охолодження.
- Потім охолоджуйте у холодильнику. Витягніть зірочки анісу.
-
Лосось
- Лосось розріжте вздовж на чотири шматки, покладіть в 2 вакуумні пакети та до кожного додайте однакову кількість соусу Теріякі.
- Закрийте герметично та залиште мінімум на 4 години.
- Витягніть лосось з маринаду, покладіть в нові пакети та залийте рослинною олією.
- Закрийте герметично та покладіть у циркулятор (або до конвекційної печі на водяну баню), варіть при температурі 45°C протягом близько 55 хв.
-
Айолі
- Доведіть інгредієнти до кімнатної температури.
- З лайма зітріть шкірку та вичавіть сік.
- Очистьте часник та розітріть з сіллю. Додайте сік з лайма. Додайте жовтки та перемішайте.
- Повільно доливайте оливкову олію, постійно помішуючи.
- Додайте цедру лайма та посоліть і поперчіть білим перцем.
-
Овочі
- Бок-чой помийте, відділіть листя.
- Чилі розріжте на скибочки.
- Бок-чой і чилі підсмажте разом, додайте соус a’la Теріякі.
- Підрум'яньте фісташки, наріжте та додайте до страви.
-
Подача
- Шматки лосося підігрійте у герметичних пакетах на водяній бані або на пару до температури 45⁰C, потім витягніть з пакетів, легко підсмажте з кожної сторони та розріжте на скибки.
- Подавайте на овочах з соусом a’la Теріякі та айолі.