8 найпоширеніших харчових продуктів, які спричиняють алергію
Дізнайтеся, у яких харчових продуктах можна з високою ймовірністю знайти вісім харчових алергенів, що найчастіше спричиняють алергічні реакції, і найкращі гіпоалергенні замінники для них.
Щоб обслуговувати відвідувачів, що страждають на алергію, важливо знати, в яких продуктах найімовірніше міститься алерген. Нижче наведено перелік алергенів, що найчастіше спричиняють алергічну реакцію, типи продуктів, у яких вони містяться, і поради щодо альтернативних продуктів.
![1. Деревні горіхи 1. Деревні горіхи](/natkhnennja-dlja-shefa/berezhennja-funkcionuvannja-vashogo-biznesu-vprodovzh-koronavirusu/Bezpeka-izhi/Najjposhirenishi-kharchovi-produkti-jaki-sprichinjajut-alergiju/jcr:content/parsys/content-aside-footer/tipsandadvice/image.img.jpg/common-food-thumbnail-01.jpg)
1. Деревні горіхи
Деякі люди мають алергію на деревні горіхи та (або) арахіс. До деревних горіхів належать мигдаль, волоський горіх, пекан, фундук, бразильський горіх, кеш’ю, фісташки, сосновий та кедровий горіх, макадамія і каштани. Зазвичай їх використовують у соусах, десертах, крекерах, хлібі, морозиві, марципанах; сюди додаються також мелений мигдаль та горіхові олії.
Замінники горіхів: насіння соняшника, гарбуза, вівсяні пластівці та хрусткі рисові кульки.
![2. Арахіс 2. Арахіс](/natkhnennja-dlja-shefa/berezhennja-funkcionuvannja-vashogo-biznesu-vprodovzh-koronavirusu/Bezpeka-izhi/Najjposhirenishi-kharchovi-produkti-jaki-sprichinjajut-alergiju/jcr:content/parsys/content-aside-footer/tipsandadvice_141592/image.img.jpg/common-food-thumbnail-02.jpg)
2. Арахіс
Алергічна реакція на арахіс може виникнути за лічені хвилини після потрапляння алергену до організму. Арахіс часто додають у соуси, пироги, десерти; з нього виготовляють олію, борошно та пасту. Подбайте, щоб у вас було що подати алергікам, якщо на вашій кухні використовуються горіхи!
Замінники арахісової олії: мигдальна, з волоського горіха, кунжутна
![3. Коров’яче молоко 3. Коров’яче молоко](/natkhnennja-dlja-shefa/berezhennja-funkcionuvannja-vashogo-biznesu-vprodovzh-koronavirusu/Bezpeka-izhi/Najjposhirenishi-kharchovi-produkti-jaki-sprichinjajut-alergiju/jcr:content/parsys/content-aside-footer/tipsandadvice_328480/image.img.jpg/common-food-thumbnail-03.jpg)
3. Коров’яче молоко
З коров’ячого молока виготовляють йогурт, вершки, сири, масло, сухе молоко та глазур. Якщо дозволяє рецепт, замініть молоко водою, соєвим молоком або фруктовим соком у солодких рецептах. Відвідувачі, що мають алергію на молоко, можуть також мати алергію на сою, тож майте це на увазі, коли використовуєте замінники.
Замінники коров’ячого молока: соєве молоко, рисове молоко, вівсяне молоко
![4. Ракоподібні та панцирні молюски 4. Ракоподібні та панцирні молюски](/natkhnennja-dlja-shefa/berezhennja-funkcionuvannja-vashogo-biznesu-vprodovzh-koronavirusu/Bezpeka-izhi/Najjposhirenishi-kharchovi-produkti-jaki-sprichinjajut-alergiju/jcr:content/parsys/content-aside-footer/tipsandadvice_469420/image.img.jpg/common-food-thumbnail-04.jpg)
4. Ракоподібні та панцирні молюски
Ракоподібні — це креветки, краби, лангусти та раки. Сліди алергенів, що містяться у цих ракоподібних, знаходяться також у креветковій пасті.
Заміна ракоподібним: копчена риба (що дужчий аромат, то краще).
![5. Соєві боби 5. Соєві боби](/natkhnennja-dlja-shefa/berezhennja-funkcionuvannja-vashogo-biznesu-vprodovzh-koronavirusu/Bezpeka-izhi/Najjposhirenishi-kharchovi-produkti-jaki-sprichinjajut-alergiju/jcr:content/parsys/content-aside-footer/tipsandadvice_242319/image.img.jpg/common-food-thumbnail-05.jpg)
5. Соєві боби
Інгредієнти на кшталт тофу чи окара, соєве борошно і текстурований соєвий білок виготовляються з соєвих бобів. Сліди соєвих бобів можна знайти у багатьох видах морозива, ковбас, десертів, м’ясних продуктах і навіть вегетаріанських продуктах.
Замінники сої: рисове борошно і олія каноли
![6. Яйця 6. Яйця](/natkhnennja-dlja-shefa/berezhennja-funkcionuvannja-vashogo-biznesu-vprodovzh-koronavirusu/Bezpeka-izhi/Najjposhirenishi-kharchovi-produkti-jaki-sprichinjajut-alergiju/jcr:content/parsys/content-aside-footer/tipsandadvice_198079/image.img.jpg/common-food-thumbnail-06.jpg)
6. Яйця
Яйця використовуються для приготування більшості пирогів, мусів, соусів, пасти, кішів, а також деяких м’ясних продуктів і майонезу. Інколи їх використовують для глазурування готової випічки.
Замінники яєць: бананове пюре (випічка), покришений тофу (для несолодких страв).
![7. Риба 7. Риба](/natkhnennja-dlja-shefa/berezhennja-funkcionuvannja-vashogo-biznesu-vprodovzh-koronavirusu/Bezpeka-izhi/Najjposhirenishi-kharchovi-produkti-jaki-sprichinjajut-alergiju/jcr:content/parsys/content-aside-footer/tipsandadvice_149319/image.img.jpg/common-food-thumbnail-07.jpg)
7. Риба
Риба міститься в деяких салатних заправках, піцах, підливах і соусах на зразок рибного, соєвого та вустерського.
Замінники соусів (що містять рибу): використовуйте майонез як основу для заправок і додавайте його до свіжих інгредієнтів для смаку.
![8. Пшениця 8. Пшениця](/natkhnennja-dlja-shefa/berezhennja-funkcionuvannja-vashogo-biznesu-vprodovzh-koronavirusu/Bezpeka-izhi/Najjposhirenishi-kharchovi-produkti-jaki-sprichinjajut-alergiju/jcr:content/parsys/content-aside-footer/tipsandadvice_276495/image.img.jpg/common-food-thumbnail-08.jpg)
8. Пшениця
Це один з найпоширеніших харчових алергенів. Зазвичай пшениця знаходиться у харчових продуктах, які містять борошно — у хлібі, пасті, пирогах, пиріжках, м’ясних продуктах, соусах, супах, клярі та рідкому тісті, бульйонних кубиках, хлібних крихтах, а також у стравах, посипаних борошном.
Замінники пшениці: рисове, гречане, кукурудзяне борошно, кукурудзяний крохмаль.
Що таке непереносимість лактози?
Непереносимість лактози виникає в людей з недостатністю лактазного ферменту, потрібного для травлення лактозного цукру, що міститься в молоці. Загальними симптомами є діарея, гази та почуття загального дискомфорту.
Що можна їсти людям з непереносимістю лактози?
Соєве молоко, соєвий йогурт, рисове молоко й безлактозні сири (примітка: соя також є алергеном).
Що їм не можна їсти?
Коров’яче, овече, козяче молоко (або молоко інших ссавців), деякі сири, десерти з молочних продуктів, морозиво, вершкове масло і натуральний йогурт.
Що таке непереносимість глютену?
Непереносимість глютену виникає внаслідок нездатності організму до розщеплення глютену — білка, який міститься у пшениці; цей стан відомий також як захворювання на целіакію. Це аутоімунне захворювання, і людям, у яких його діагностовано, варто виключити глютен зі своєї дієти.
Людям з непереносимістю глютену можна їсти:
Рисове, гречане, кукурудзяне борошно, кукурудзяний крохмаль і борошно з горіхів, бобів, насіння, нуту, кіноа та сої.
Їм не можна їсти:
Борошно, що містить глютен, зокрема пшеничне, ячмінне, житнє, вівсяне борошно, солод і кус-кус.