8 найпоширеніших харчових продуктів, які спричиняють алергію
Дізнайтеся, у яких харчових продуктах можна з високою ймовірністю знайти вісім харчових алергенів, що найчастіше спричиняють алергічні реакції, і найкращі гіпоалергенні замінники для них.
Щоб обслуговувати відвідувачів, що страждають на алергію, важливо знати, в яких продуктах найімовірніше міститься алерген. Нижче наведено перелік алергенів, що найчастіше спричиняють алергічну реакцію, типи продуктів, у яких вони містяться, і поради щодо альтернативних продуктів.
1. Деревні горіхи
Деякі люди мають алергію на деревні горіхи та (або) арахіс. До деревних горіхів належать мигдаль, волоський горіх, пекан, фундук, бразильський горіх, кеш’ю, фісташки, сосновий та кедровий горіх, макадамія і каштани. Зазвичай їх використовують у соусах, десертах, крекерах, хлібі, морозиві, марципанах; сюди додаються також мелений мигдаль та горіхові олії.
Замінники горіхів: насіння соняшника, гарбуза, вівсяні пластівці та хрусткі рисові кульки.
2. Арахіс
Алергічна реакція на арахіс може виникнути за лічені хвилини після потрапляння алергену до організму. Арахіс часто додають у соуси, пироги, десерти; з нього виготовляють олію, борошно та пасту. Подбайте, щоб у вас було що подати алергікам, якщо на вашій кухні використовуються горіхи!
Замінники арахісової олії: мигдальна, з волоського горіха, кунжутна
3. Коров’яче молоко
З коров’ячого молока виготовляють йогурт, вершки, сири, масло, сухе молоко та глазур. Якщо дозволяє рецепт, замініть молоко водою, соєвим молоком або фруктовим соком у солодких рецептах. Відвідувачі, що мають алергію на молоко, можуть також мати алергію на сою, тож майте це на увазі, коли використовуєте замінники.
Замінники коров’ячого молока: соєве молоко, рисове молоко, вівсяне молоко
4. Ракоподібні та панцирні молюски
Ракоподібні — це креветки, краби, лангусти та раки. Сліди алергенів, що містяться у цих ракоподібних, знаходяться також у креветковій пасті.
Заміна ракоподібним: копчена риба (що дужчий аромат, то краще).
5. Соєві боби
Інгредієнти на кшталт тофу чи окара, соєве борошно і текстурований соєвий білок виготовляються з соєвих бобів. Сліди соєвих бобів можна знайти у багатьох видах морозива, ковбас, десертів, м’ясних продуктах і навіть вегетаріанських продуктах.
Замінники сої: рисове борошно і олія каноли
6. Яйця
Яйця використовуються для приготування більшості пирогів, мусів, соусів, пасти, кішів, а також деяких м’ясних продуктів і майонезу. Інколи їх використовують для глазурування готової випічки.
Замінники яєць: бананове пюре (випічка), покришений тофу (для несолодких страв).
7. Риба
Риба міститься в деяких салатних заправках, піцах, підливах і соусах на зразок рибного, соєвого та вустерського.
Замінники соусів (що містять рибу): використовуйте майонез як основу для заправок і додавайте його до свіжих інгредієнтів для смаку.
8. Пшениця
Це один з найпоширеніших харчових алергенів. Зазвичай пшениця знаходиться у харчових продуктах, які містять борошно — у хлібі, пасті, пирогах, пиріжках, м’ясних продуктах, соусах, супах, клярі та рідкому тісті, бульйонних кубиках, хлібних крихтах, а також у стравах, посипаних борошном.
Замінники пшениці: рисове, гречане, кукурудзяне борошно, кукурудзяний крохмаль.
Що таке непереносимість лактози?
Непереносимість лактози виникає в людей з недостатністю лактазного ферменту, потрібного для травлення лактозного цукру, що міститься в молоці. Загальними симптомами є діарея, гази та почуття загального дискомфорту.
Що можна їсти людям з непереносимістю лактози?
Соєве молоко, соєвий йогурт, рисове молоко й безлактозні сири (примітка: соя також є алергеном).
Що їм не можна їсти?
Коров’яче, овече, козяче молоко (або молоко інших ссавців), деякі сири, десерти з молочних продуктів, морозиво, вершкове масло і натуральний йогурт.
Що таке непереносимість глютену?
Непереносимість глютену виникає внаслідок нездатності організму до розщеплення глютену — білка, який міститься у пшениці; цей стан відомий також як захворювання на целіакію. Це аутоімунне захворювання, і людям, у яких його діагностовано, варто виключити глютен зі своєї дієти.
Людям з непереносимістю глютену можна їсти:
Рисове, гречане, кукурудзяне борошно, кукурудзяний крохмаль і борошно з горіхів, бобів, насіння, нуту, кіноа та сої.
Їм не можна їсти:
Борошно, що містить глютен, зокрема пшеничне, ячмінне, житнє, вівсяне борошно, солод і кус-кус.