![](/natkhnennja-dlja-shefa/poradi-ta-pidkazki/10-porad-pro-te-jak-zmenshiti-vidkhodi/jcr:content/parsys/content/textimage/image.img.png/1556614924807.png)
Ми знаємо про проблему, але як ми можемо це змінити? Нижче наведені кілька простих та ефективних трюків, які допоможуть вам бути більш уважними та організованими при викиданні їжі.
![Ферментовані продукти та напої Ферментовані продукти та напої](/natkhnennja-dlja-shefa/poradi-ta-pidkazki/10-porad-pro-te-jak-zmenshiti-vidkhodi/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice/image.img.png/1556272988469.png)
Ферментовані продукти та напої
Це один із самих здорових способів переробки фруктів і овочів, і включає він набагато більше, ніж квашення капусти та маринування огірків. Варто спробувати використання залишків цвітної капусти, редьки або буряка для приготування ферментованих гарнірів.
І чому б не перейти до зброджених напоїв! Фруктові залишки разом з чаєм і трав'яними настійками можуть знайти своє призначення у здорових, смачних напоях.
![Фруктовий оцет Фруктовий оцет](/natkhnennja-dlja-shefa/poradi-ta-pidkazki/10-porad-pro-te-jak-zmenshiti-vidkhodi/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_999089373/image.img.png/1556273023145.png)
Фруктовий оцет
Якщо ваші гості ще не готові до ферментованих фруктових напоїв, використовуйте фруктові залишки для приготування різноманітних ароматизованих оцтів. Починаючи від класичного яблучного оцту, малинового та чорно-червоно смородинового, аж до виноградного - майже кожен фрукт можна перетворити на освіжаючий оцет.
Не забувайте про приправи: додайте дрібку спецій і трав, розмішайте трохи меду, щоб зробити ваш оцет ще більш цікавим на смак.
![Корінь від овочів Корінь від овочів](/natkhnennja-dlja-shefa/poradi-ta-pidkazki/10-porad-pro-te-jak-zmenshiti-vidkhodi/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_1838057520/image.img.png/1556273050966.png)
Корінь від овочів
Екологічний вплив від виробництва м'яса величезний, що призводить до викидів парникових газів, порівняних з рівнем викидів, спричинених транспортом (близько 15% глобальних викидів), величезного споживання води та енергії та забруднення ґрунтів.
Щоб виконати обіцянки по зменшенню відходів в ресторані, спробуйте додати більше локальних овочів у своє меню. Використовуйте як коріння, так і листя - листя моркви та редьки можуть бути чудовою основою для песто.
![Заморожена їжа Заморожена їжа](/natkhnennja-dlja-shefa/poradi-ta-pidkazki/10-porad-pro-te-jak-zmenshiti-vidkhodi/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_222098115/image.img.png/1557003099652.png)
Заморожена їжа
Сьогодні заморожування їжі, здається, потрапило в немилість, і розповсюдженою думкою є те, що тільки свіжа їжа — це хороша їжа. Однак, правильно сказати, що швидкоморожені, високоякісні інгредієнти більшим чином навіть кращі, ніж свіжі інгредієнти другого сорту. Те, що необхідно підкреслити у данному методі, — це користь для зменшення харчових відходів завдяки заморожуванню або технології су-від.
- Використання заморожених страв часто є швидшим способом приготування.
- Важливо регулярно оновлювати запас заморозки, щоб гарантувати найкращу якість.
- Су-від як приваблива альтернатива: збереження ароматів і текстур, приготування їжі до певного этапу, оптимізація втрат при приготуванні і відчутні економічні вигоди - це лише кілька позитивних сторін.
![Контроль порцій Контроль порцій](/natkhnennja-dlja-shefa/poradi-ta-pidkazki/10-porad-pro-te-jak-zmenshiti-vidkhodi/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_835890885/image.img.png/1556273128226.png)
Контроль порцій
Якщо ваші клієнти, як правило, залишають їжу на своїх тарілках, зменшуйте розмір порції. Це дозволить вам знизити собівартість та окупиться, оскільки у гостей залишиться більше місця для десерту.
![Риба, як основа вашого прибутку Риба, як основа вашого прибутку](/natkhnennja-dlja-shefa/poradi-ta-pidkazki/10-porad-pro-te-jak-zmenshiti-vidkhodi/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_1796748562/image.img.png/1557003197315.png)
Риба, як основа вашого прибутку
Свіжа риба - що може бути краще? Єдина проблема для вашої кухні полягає в тому, що риба дуже дорога і може зберігатися лише короткий час. Ось кілька порад, як цього уникнути:
- Створюйте такі рибні страви, які можна легко приготувати, наприклад, рибні роли, рибні пироги, рибні равіолі тощо.
- Як згадувалося раніше, заморожування може бути варіантом збільшення часу зберігання свіжої риби.
![Зменшення відходів шляхом пропозиції різних варіантів розміру гарнірів Зменшення відходів шляхом пропозиції різних варіантів розміру гарнірів](/natkhnennja-dlja-shefa/poradi-ta-pidkazki/10-porad-pro-te-jak-zmenshiti-vidkhodi/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_1905797634/image.img.png/1557003240727.png)
Зменшення відходів шляхом пропозиції різних варіантів розміру гарнірів
Замість того, щоб розділяти порції на дитячі і дорослі,, ми рекомендуємо використовувати mini - midi - maxi, тоді як maxi - еквівалент нормального розміру.
![Одна бульба, багато можливостей Одна бульба, багато можливостей](/natkhnennja-dlja-shefa/poradi-ta-pidkazki/10-porad-pro-te-jak-zmenshiti-vidkhodi/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_1628330059/image.img.png/1557003389612.png)
Одна бульба, багато можливостей
Чищення картоплі вимагає багато роботи і часу і може скоротити виробництво на 15%. Замість картоплі фрі, час від часу пропонуйте неочищену «кантрі-картоплю» — ви можете збільшити свій прибуток, а персонал буде вдячний вам за те, що ви відмінили стомлюючу роботу очищення картоплі. Крім того, визначіть найефективніший спосіб чищення картоплі та підберіть правильний інструмент для того, щоб уникнути непотрібних відходів.
![Розрахунки для шведського столу/буфету Розрахунки для шведського столу/буфету](/natkhnennja-dlja-shefa/poradi-ta-pidkazki/10-porad-pro-te-jak-zmenshiti-vidkhodi/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_1034544964/image.img.png/1556273255245.png)
Розрахунки для шведського столу/буфету
Також у цій сфері невеликі хитрощі можуть допомогти зменшити харчові відходи:
- Регулювання розмірів контейнера
- Менш їстівні прикраси
- Напої з дозуючих систем і машин
- Менші тарілки
Контейнери з глибиною 5 см замість 10 см
![Рекомендація щодо перевиробництва Рекомендація щодо перевиробництва](/natkhnennja-dlja-shefa/poradi-ta-pidkazki/10-porad-pro-te-jak-zmenshiti-vidkhodi/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_921704220/image.img.png/1557003443398.png)
Рекомендація щодо перевиробництва
Тут можливості великі. Ось декілька порад, які ми можемо вам надати:
- Оптимізувати планування (наприклад, передзамовлення з системою стимулювання)
- Будьте в курсі технічних можливостей
- Їжа для персоналу
- Передача на благодійні заходи
- Повторне використання невитраченої їжі