Вегетаріанські страви повинні бути майже в кожному ресторані. Чому? Хоч вегетаріанці й не їдять м'яса, багато м'ясоїдів споживають вегетаріанські страви. Для багатьох людей це чудова можливість скуштувати овочі, фрукти, бобові, цільнозернові і отримати користь для здоров'я. Завдання кухарів полягає в тому, щоб гості не помічали відсутності м'яса в ароматі страви. Вони повинні відкрити для себе, що вегетаріанські страви є вражаючими, барвистими, смачними, поживними і легкими. Сьогодні поживна цінність, легкість і баланс страви є необхідністю: всі ми хочемо забезпечити себе здоровою їжею.

Сьогодні існує багато доступних інгредієнтів, які є під рукою майже весь рік. Але коли справа доходить до розробки меню, хороші кухарі знають, що сезонність і якість інгредієнтів є головним фактором досягнення багатого смаку. Все більше гостей чекають добре збалансованої страви, яка легко перетравлюється і не порушує їх харчові звички. Що ще можна зробити, щоб виконати їхні очікування? Є трави, фрукти та овочі, які прискорюють обмін речовин. Використовуйте їх у ваших стравах, щоб створити їжу, яка легко перетравлюється.

Спеції

Чорний перець, імбир, перець кайєнський, куркума, насіння гірчиці, кориця, імбир, кардамон, кмин - одні з тих прянощів, які підтримують високу швидкість обміну речовин. Доступні протягом року.

Перець

Халапеньйо, перець кайєнський, хабанеро — види перцю від легкого до міцного пошановуються кухарями в основному завдяки смаку. Окрім кулінарних ефектів, вони також мають багато користі для здоров'я. Перець зменшує голод і прискорює обмін речовин до +25%, що є результатом сполук у його складі - капсаїцину, відповідального за покращення кровообігу.

Добре поєднується з:

анчоусами, беконом, брокколі, цитрусовими, часником, яйцями, цвітною капустою, капустою, кокосом, коріандром, м'ятою, мигдалем, оливками, горіхами, перцем, помідорами, яловичиною, свининою.

Зернові

До них відносяться: коричневий рис, кіноа, пшениця, ячмінь, вівсяна крупа та цільне пшеничне борошно. Вони забезпечують довготривалою енергією: вимагаючи від організму більше енергії для перетравлення, вони залишають ситим і задоволеним, що зменшує бажання перекусити. Крім того, вони не викликають скачків цукру, які спричинюють накопичення додаткового жиру. Доступні протягом року.

Яблука

У старій приказці багато правди: «Одне яблуко в день - і лікар не потрібен». Яблука сприяють підвищенню обміну речовин, детоксикації печінки і зниженню рівня холестерину і глюкози. Це зумовлено двома сполуками у їх складі: поліфенолом і пектином. Рівень пектину в яблуках дуже високий, що робить їх ідеальними плодами для джемів і желе. Інші плоди з високим вмістом пектину: персики, апельсини, грейпфрути і абрикоси.

Добре поєднується з:

буряком, хроном, корицею, капустою, горіхами, апельсинами, твердим сиром, свининою. Для кращого травлення, поєднуйте яблука з продуктами багатими на білки.

Цитрусові

Апельсини, цитрони, грейпфрути, мандарини містять вітамін С, який транспортує жир в клітини, де він може бути перетворений на енергію, особливо при фізичному навантаженні. Дослідження підтверджують, що достатній рівень вітаміну С в організмі спалює жиру до 35% більше. Кухарі також повинні пам'ятати про родзинку цитрусових. Вони мають значну користь для здоров'я нашого організму. Крім того, вони мають яскраво виражений смак, який відрізняється у м'якоті та цедрі. 

Добре поєднується з:

ананасом, беконом, буряком, цибулею, перцем, корицею, лимоном, шоколадом, гвоздикою, коріандром, лаймом, манго, морквою, кавою, яблуками, м'ятою, мигдалем, маслинами, ревенем, розмарином, твердим сиром, рибою, спаржею, шафраном, полуницею , яловичиною, чебрецем.

Капустяні

брокколі, капуста, цвітна капуста, брюссельська капуста, кале, бок чой. Більшість з них багаті вітамінами і мінералами: фолатами, вітаміном К, А і С. Наявність фітонутрієнтів сприяє зниженню запалень і зменшенню ризику розвитку раку. Вони багаті клітковиною, але з низьким рівнем калорій, що робить шлунок повним, але запобігає переїданню.

Добре поєднується з:

беконом, цибулею, перцем чилі, часником, мускатний горіхом, яблуками, телятиною, яйцями, куркою, морквою, морепродуктами, трюфелями, свининою, яловичиною, картоплею, каштанами, імбиром.

Кулінарні підказки

Цвітна капуста може бути чудовою заміною рису. Брюссельська капуста буде найбільш апетитною смаженою, солодкою або кислою. Якщо ви хочете збалансувати гіркий смак кале, подавайте її з чимось солодким, наприклад, нарізаними кубиками яблуками.