Капуста                                                                                   

Рецепти місцеві...

Квашена капуста не лише чудово смакує тушкованою (як-от традиційний гарнір з грибами). Традиційну квашену капусту можна використовувати у багатьох стравах, наприклад, у сандвічі «Рубен» (житній хліб з яловичою солониною, швейцарським сиром, квашеною капустою та соусом з майонезу) або як цікавий акцент у традиційному бургері.

Квашена капуста також збагатить смак картопляних вареників, які можна подати до дичини, наприклад, оленячої вирізки  під соусом із чорної смородини.

Готуючи традиційну квашену капусту, можна також використовувати додаткові інгредієнти, наприклад, моркву чи яблука. Можна також заквасити червону капусту, а буряк зробить її іще смачнішою.

...і з усього світу.

Однак квашена капуста популярна не лише на наших теренах. Ви, напевно, знаєте про корейську капусту кімчі, яка готується з пекінської капусти або китайської листової капусти (пак-чой), заквашеної з пастою з гострого стручкового перцю. Вона чудово поєднується з багатьма корейськими або китайськими стравами.

Квашена капуста популярна також у Сальвадорі: куртідо — це салат, що готується із квашеної капусти, моркви й перцю з дрібкою орегано, яка надає йому цікавого присмаку. Зазвичай цей салат подається з папуса, сальвадорським кукурудзяним або рисовим хлібом з м’ясом, сиром або смаженою квасолею. Він також пасуватиме до будь-якої центральноамериканської страви, наприклад, тако.

Інші овочі

Що іще крім капусти можна заквашувати?

Буряк

Буряк

Чудово пасує не лише до борщу, а й для бурякового карпачо або салату з блакитним сиром та волоськими горіхами.

Помідори

Помідори

Квашені помідори дуже популярні в Україні. Часто подаються зі стравами східноєвропейської кухні. Оскільки їх їдять цілком, висмоктуючи м’якоть із соком, найбільше придатні для заквашування сорти з дрібними плодами (коктейльні, чері або ліма).

Після довгого заквашування помідори стають надзвичайно м’якими, тому українці часто використовують їх у приготуванні супів.

Редька

Редька

Солону редьку описують два слова: пікантна й хрустка. Вона не вимагає тривалого заквашування. Цікавий акцент до страв регіональної кухні; ідеальна до більш важких м’ясних страв, яким різкий смак солоної редьки тільки на користь.

Лимони

Лимони

Неймовірний смак засолених лимонів є невід’ємною частиною магрибської кухні, здебільшого поширеної в Марокко, Алжирі й Тунісі — також вони поширені в Індії та Камбоджі.

Консервованим лимонам завдячує своїм неповторним смаком марокканський таджин. Їх також можна додавати до густих супів та підлив (м’ясних чи овочевих) та страв з баранини.

Напої

Ви точно їх знаєте — і хоча б раз їх спробували! Кефір або маслянку куштували? Однак квашені напої — це не лише молочні продукти. Які ж іще є варіанти?

  1. Щоб приготувати суперпопулярний напій комбуча, вам потрібно заквасити чорний чай. Щоб надати цьому освіжаючому шипучому напоєві фруктову нотку, додайте до нього трохи фруктів або соку.
  2. Фрукти: наприклад, яблука, смородина або аґрус, а також стебла ревеню. Квашені фрукти можна використовувати для приготування кислих напоїв, які освіжають та діють як нейтралізатор смаку між стравами.
  3. Кореневища: наприклад, куркума або імбир. Вони мають аромат, який неможливо ні з чим сплутати, а також цілющі властивості. Після заквашування вони перетворюються на справжню скарбницю корисних для здоров’я речовин.

Ілюстрації від Smashicons, Freepik з www.flaticon.com