меню

Овочеві замінники м’яса

Ви здивуєтеся, дізнавшись, як багато овочевих замінників м’яса існує у світі — вибір залежить лише від того, який смак і враження ви бажаєте отримати. Найпопулярніші замінники м’яса — це тофу і бобові (сочевиця або нут), але крім них є і багато інших.

Соя, а точніше ТРП

Вегетаріанцям і веганам не звикати до соєвих бобів. Вони багаті білком, і за амінокислотним складом аналогічні м’ясу, тому є одним з найпопулярніших замінників м’яса.

Особливо цікавою формою соєвих бобів є текстурований рослинний протеїн (ТРП, також відомий як соєве м’ясо). Його виготовляють зі знежиреного соєвого борошна. Все, що потрібно зробити, — це приготувати його, злити воду, а потім обсмажити зі спеціями, щоб надати текстуру, що нагадує фарш.

Соєве м’ясо можна використовувати для приготування соусу болоньєзе, чилі кон карне або супу з фрикадельками.

Сейтан — китайське м’ясо

Ще одним цікавим замінником м’яса є сейтан — продукт, виготовлений з пшеничного глютену. Якщо його приправити, приготувати та обсмажити, то його текстура нагадуватиме текстуру м’яса. Існує два способи його приготувати.

  1. Змішайте пшеничне борошно, спеції та воду, сформуйте з тіста кульки і промийте їх під струменем води, доки вода не стане прозорою. Так із тіста вимивається решта складових і залишається лише глютен. Після цього тісто можна готувати й смажити.
  2. Змішайте готовий пшеничний глютен, спеції та воду, сформуйте кульки, приготуйте й обсмажте їх.

«Китайське м’ясо» успішно використовують для приготування печені, супів і сандвічів.

Джекфрут

Ви коли-небудь куштували джекфрут? Цей азійський фрукт має солодкий смак, але завдяки своєму ніжному запаху і текстурі, що нагадує тушковане м’ясо, він також є чудовим замінником м’яса у вегетаріанських і веганських стравах.

Щоб приготувати «м’ясо» з джекфрута, купіть консервований джекфрут, злийте рідину, додайте спеції та тушкуйте протягом тривалого часу — або просто підсмажте його зі спеціями і соусом. Дізнайтесь, чи відрізнять ваші гості «м’ясо» з джекфрута від тушкованої яловичини або курки.