Чи можуть заклади харчування обійтися без пластику?

Пластикова упаковка, столові прибори, соломинки та контейнери для їжі з собою — це щоденна реальність у харчовій промисловості. Усі знають, що одноразові вироби з пластику зручні, безпечні та дешеві.

Однак, цей підхід до пластику потрібно переглянути, адже вибір економії замість захисту навколишнього середовища може мати серйозні наслідки. Люди все більше дізнаються про згубний вплив одноразового пластику на довкілля. Саме тому, все більше відвідувачів ресторанів хотіли б, щоб заклади не використовували пластику. У іншому випадку, деякі клієнти можуть почати шукати нове улюблене місце та попрощатися зі своїм улюбленцем, прикріпивши до нього ярлик «шкодить довкіллю».

На щастя, сьогодні легко знайти альтернативні "зелені" рішення на заміну соломинок, тарілок, приборів та контейнерів для їжі з собою. Ось декілька цікавих прикладів.

Альтернативи пластиковим соломинкам.

Пластикові соломинки стали символом війни з пластиком. Саме тому, від них потрібно відмовитися у першу чергу. На щастя, у світі існують альтернативи соломинкам.

  1. Металеві соломинки. Їх можна використовувати багато разів, але їх потрібно мити (на щастя, їх можна мити у посудомийній машині). Вони довго прослужать та подобаються гостям, хоча дехто скаржиться, що вони холодні.
  2. Скляні соломинки. За характеристиками вони схожі на металеві соломинки, проте служать не так довго, адже легко ламаються. Але, оскільки вони прозорі, вони виглядають цікавіше, ніж інші види соломинок.
  3. Бамбукові соломинки. Їх можна використовувати багато разів, але їх нечасто можна побачити у ресторанах. Окрім того, що вони досить ламкі, їх також потрібно сушити після миття, тому вони не такі зручні у використанні, як металеві або скляні соломинки.
  4. Паперові соломинки. Улюблений вибір власників ресторанів. Паперові соломинки — одноразові, біологічно розкладаються та дешеві. Різноманіття кольорів та візерунків паперових соломинок дозволяють власникам обирати дизайн, який відповідав би стилю закладу.
    Єдиний їхній недолік — вони не дуже подобаються гостям. Якщо паперову соломинку довго тримати у рідині та/або часто прикладати до рота, вона розм’якне, і ви не зможете насолоджуватися напоєм.
  5. Соломинки з соломи. Так, ви правильно зрозуміли — соломинки виготовлені зі справжньої соломи! Вони стають дедалі популярними. Окрім того, що вони дуже подобаються власникам ресторанів та гостям, вони також одноразові, не поглинають рідину та не розмокають. Окрім того, вони біологічно розкладаються.
  6. Соломинки з макаронів. Ця чудова ідея завоювала серця власників італійських ресторанів, адже потрібно обрати правильний тип макаронів, як от букатіні, та вуаля — у вас є соломинка, яка не шкодить довкіллю. Вони не розм'якшуються, навіть якщо їх використовувати протягом декількох годин.

Альтернативи пластиковим тарілкам та приборам

Існує безліч альтернатив для пластикових тарілок, мисок, таць та приборів.

Ви можете обрати недорогі паперові тарілки, але переконайтеся, що вони не покриті фарбою та підлягають вторинній переробці. Пам’ятайте, що у деяких випадках їх не можна використовувати. Часто вони недостатньо міцні для важких страв, тому можуть деформуватися.

Тарілки з цукрового очерету є більш вишуканим варіантом. Вони міцні та зручні у використанні, теплі на дотик, а також мають приємну та елегантну структуру високоякісного паперу. Ви також можете обрати тарілки з висівок. Цікаво, що якщо тарілка піддається впливу рідини протягом тривалого часу, висівки починають розчинятися — деяким людям подобається куштувати їх з останніми ложками супу.

Найбільш популярна альтернатива пластиковим приборам — дерев’яні. У дерев’яних приборів є багато переваг: вони елегантні, легкі та прості, окрім того вони виглядають екологічно чистими. Однак, у них є свої недоліки: тепло може деформувати дерево; окрім того, виделки та ножі можуть зламатися, якщо їх використовувати для споживання особливо твердої їжі.

Поліактиди можуть стати цікавою альтернативою дереву — це полімер, який повністю розкладається та виготовляється з відновлювальних ресурсів, як-от крохмаль. Вони мають такі ж характеристики, як і пластикові прибори, але вирізняються одним недоліком — вони досить дорогі.

Альтернативи пластиковим контейнерам для їжі з собою

На щастя, вибір контейнерів, які розкладаються біологічно, постійно розширюється. Ви можете використовувати ємності з цукрового очерету, які є герметичними та зберігають тепло їжі протягом тривалого часу. Серед інших варіантів можна обрати паперові бокси для їжі, бокси для китайської їжі або ємності для супів та салатів, які мають гарний вигляд та подобаються гостям.

Обираючи ємності, не забудьте про кришку. Ви можете обрати один із двох варіантів: паперові кришки та кришки з поліактидів. Останні більше схожі на пластикові і через них можна подивитися на страву перш, ніж відкрити контейнер.

Готові до змін?

Чи готові ви використовувати матеріали, які не шкодять довкіллю? Треба бути готовими. Пластик — це загроза для довкілля та вашої репутації, тому перехід на альтернативи — це ваш обов’язок.