Найпопулярніші злаки та крупи

  • Пшениця. Ніжна та солодка, багата на білок. Існує багато сортів пшениці: спельта, хорасанська пшениця, булгур, полба або фрікех, і їх усі можна використовувати для приготування їжі.
  • Ячмінь. Дуже поширена у минулому крупа з характерним смаком та ароматом.
  • Жито. Яскраво виражений смак, високий вміст мінеральних речовин.
  • Вівсяна крупа. З високим вмістом клітковини, заліза, кремнію та вітамінів групи В.
  • Пшоно. Вирощується з найдавніших часів. Легко засвоюється та містить лізин, який є запорукою здоров’я.
  • Рис. 25 видів. Ця крупа має корисні та поживні цінності.
  • Кукурудза. Джерело селену, калію та вітаміну А.

Стародавні зерна та крупи

Сьогодні набувають популярності зерна та крупи, які називають «стародавніми». Вважається, що вони найменше змінилися з часів античності. Їх цінують за те, що вони не вимагають значної обробки та містять багато клітковини та мінеральних речовин.

Прикладами стародавніх зерен є вівсяна крупа, пшоно, тефф, сорго та деякі сорти пшениці, як-от спельта, хорасанська пшениця та булгур.

Злаки та псевдозлаки

З біологічної точки зору злаки — це будь-яка трава, яку вирощують для споживання в їжу. Однак існують рослини, які не є травою, але дають зерна, схожі на злаки. Ми називаємо їх псевдозлаками.

До них належать:

  • кіноа,
  • амарант,
  • тефф,
  • тапіока,
  • гречка звичайна.

Що таке «цільнозернові продукти»?

Щоб зрозуміти значення терміну «цільнозерновий», потрібно дослідити структуру зерна.

Найпопулярніше біле борошно виготовляється із зерен, з яких видаляється зародок пшениці та лушпайки (останні потім використовуються для виробництва висівок). Залишається лише ендосперм, який подрібнюють. Цільнозернове борошно виготовляється з неочищеного зерна, яке подрібнюють. Відповідно, цільнозернові продукти виготовляють з такого цільнозернового борошна.

Які продукти містять глютен?

Глютен — це суміш білків, які містяться у ендоспермі деяких злаків. Це один з найпоширеніших харчових алергенів. Які злаки та крупи містять глютен?