Види та сорти рису
Сорти рису відрізняються за смаком, поживною цінністю, формою зерна, вмістом крохмалю та ступенем обробки.
Рис за кольором
- Білий рис – найпопулярніший рис з усіх. Під час обробки його лушпиння, висівки та зародок видаляють, надаючи йому білосніжний колір. Має м’який, нейтральний смак, що робить його чудовим для найрізноманітніших кулінарних експериментів. Також він зберігається до 10 років!
- Коричневий рис містить більше поживних речовин, ніж білий, оскільки шар висівок не знімається. Хоча його приготування займає більше часу, і він має менший термін зберігання, його цінують споживачі, які дотримуються дієти.
- Червоний і чорний рис – види цільнозернового рису, названі так за їхній насичений колір. Лушпиння висівок не видаляється, надаючи йому більше поживної цінності, а також відчутний горіховий смак. Ці види рису ідеально підходять для салатів та азійських страв.
- Жовтий рис (інша назва – моті) – це солодкий і липкий японський рис, який в основному використовується у десертах завдяки своєму смаку та структурі.
Рис Басматі
Найкращий рис Басматі походить із гімалайських долин, але вирощується він від Бангладеш до Індії. Має білосніжний колір, м’який горіховий смак, а головне – зовсім не злипається.
Жасминовий рис
Тайський жасминовий рис відомий у всьому світі своїм свіжим квітковим ароматом. Його можна використовувати в десертах, але також він ідеально поєднується з морепродуктами або овочевим карі.
Арборіо, Карнаролі та Віалоне Нано
Популярний в Італії. Високий вміст крохмалю в цих сортах робить їх ідеальним вибором для різото та інших італійських страв на основі рису.
Дикий рис
Незважаючи на свою назву, «дикий рис» насправді походить від зовсім іншої рослини, яку також називають цицанія або водяний овес. Він є вихідцем з Південної Америки, і його там вирощують і досі. Його трав’янистий горіховий аромат чудово підсилює смак салатів та морепродуктів.
Способи приготування рису
Існує безліч способів приготування рису: можна покласти його в холодну або киплячу воду, пропарити, зцідити зайву воду або дочекатися її повного вбирання. Обирайте той, який найкраще підходить вам, залежно від бажаного смаку та консистенції.
Спосіб приготування у холодній воді: покладіть рис в каструлю, залийте його холодною водою і варіть на повільному вогні, поки вода не вбереться. Процідіть зайву рідину і промийте холодною водою або відставте, накривши кришкою, на 20 хвилин для пропарювання. Перед подачею розпушіть рис виделкою.
Спосіб приготування у киплячій воді: покладіть рис у каструлю з окропом і далі робіть все, як описано вище.
Пропарювання: покладіть рис в каструлю з великою кількістю холодної води і далі робіть все, як описано вище.