Різдвяне меню: традиційне чи із сучасними нотками?
Важко уявити український Святвечір без традиційних домашніх страв: борщу з пампушками, запеченого коропа, вареників з грибами, тушкованої капусти та куті. Чи очікують відвідувачі ресторанів на подібні страви? Що ж: і так, і ні. З одного боку, важливо докласти зусиль, щоб зберегти святковий настрій та традиційні смаки. З іншого боку, невеличкі нововведення також сприймаються позитивно, адже вони урізноманітнюють добре відоме меню.
Які елементи традиційного різдвяного меню варто зберегти?
- Інгредієнти: риба, кисла капуста, гриби, мак.
- Форма: вареники, кутя, суп.
- Подача: на тарілках, у чашках для консоме.
Відступити від традиції
Як оживити традиційне різдвяне меню, щоб воно не втратило свого святкового характеру?
Можливо, час обрати замість звичного коропа іншу рибу?
Жирний палтус, екзотичний тунець або популярний лосось — можливості безмежні. Звичайно, ви можете приготувати їх за традиційним рецептом, але це аж ніяк не єдиний можливий варіант. Наприклад, з тунця вдається чудовий тартар. Якщо ви не боїтеся рішучих кроків, приготуйте українські «суші» з круп і начинкою з тунця. Або, навіть, взагалі відмовтеся від риби на користь морепродуктів — приготуйте їх з гарячими спеціями чи вином, щоб страва стала ще більш святковою.
Для декого Святвечір не може відбутися без традиційних вареників.
Та чи капуста з грибами — єдина можлива начинка? Нехай вас надихає кухня українських регіонів: зробіть вареники з бринзою по-карпатськи, пшоняною кашею та сухофруктами по-поліськи, та ягодами по-слобожанськи.
Ви також можете звернутися до інших культур і втілити смак традиційних українських виробів з тіста в іншій формі, наприклад, приготувати дім-сам з грибами й морквою, або равіолі з кислою капустою та коричневим вершковим маслом із шавлієм.
Приготуйте традиційний борщ із квашеним буряком...
... або подайте його з копченим чорносливом чи тушкованими бобами з травами, щоб додати цікаву нотку. Покладіть особливий інгредієнт на тарілку і наливайте ароматний суп у присутності своїх гостей.
Однак різдвяний суп необов’язково має бути борщем. Різноманітні гриби, зокрема азійські (шіїтаке чи енокі), допоможуть створити екзотичну версію традиційного грибного супу.
Можливо, ви хочете здивувати гостей різдвяним десертом, який в загальних рисах нагадує традиційний маковий пиріг або кутю?
Приготуйте безглютенову кутю з пшона або маковий бісквіт з лимонним курдом.
Якщо ви віддаєте перевагу більш легкій кухні, ви можете приготувати пудинг з чіа та тертим маком, макові макаруни з кремом і цукатами або розкішним маково-мандариновим кремом з краплею бренді.
Меню для святкування Нового року й зимових свят, що вразить ваших гостей
Різдво у родинному колі відсвятковано, і приходить пора святкувати з друзями — теж за столом. Як створити таке меню, щоб ваші гості танцювали й спілкувалися всю ніч, і ніхто не залишився голодним?
Ідея № 1. Фуршетні страви
Не дивно, що усі шеф-кухарі вихваляють (і їдять!) фуршетні страви. Маленькі порції, які при розмові можна взяти в руку, — ідеальний фуршетний варіант для будь-яких подій.
Не бійтеся бути креативним і зробити щось особливе. Для вишуканих святкувань можна приготувати шашлички з креветок із копченого перцю, шашлички капрезе з міні-кульками моцарели або канапки на тостах з соусом-діпом із артишоків. Якщо свято менш формальне, почастуйте гостей міні-версіями улюбленого фастфуду, наприклад, бургерами, піцою або тако.
Ідея № 2. Легкі закуски
Забудьте про важкі страви. На вечірці, що триває всю ніч, гості віддають перевагу легкій їжі, яка не заважатиме годинами танцювати чи розмовляти з друзями.
Для вас це означає біле м’ясо, легкі сири, фрукти й овочі. Свіжі овочі та хумус або ніжні тефтельки з птиці, сервіровані на шпажках, — лише один з багатьох чудових варіантів. Можна також трохи поекспериментувати зі смаками, подавши шашлички з ананасами й сиром брі, або варені яйця, фаршировані гуакамоле.
Ідея № 3 Закуски після опівночі
Танцюючи на вечірці годинами, можна й зголодніти. Щоб дати вашим гостям енергію продовжувати веселитися, почастуйте їх чимось, що зігріватиме їх усю ніч. Єдине обмеження тут — це ваша уява.
Як щодо гостей, що дотримуються дієти?
Веселощі та смачна їжа — це те, чим повинні насолоджуватися всі — навіть ті, хто має харчову алергію або дотримується спеціальної дієти. Хто потребує спеціальної уваги при створенні меню для свята Різдва чи вечірки?
Запитайте гостей прямо про їхні харчові уподобання — не кожен сам розповість про свої дієтичні обмеження, якщо його не запитати. Таким чином, ви можете підготуватися, щоб зненацька не стикнутися із ситуацією, коли вас просять адаптувати страву для когось із алергією, наприклад, на молюсків чи насіння кунжуту.