меню

Світові традиції та способи готування на грилі

Не тільки у нашій країни люблять готувати страви на грилі. Способи готування на грилі по всьому світу відрізняються так само, як і культури та традиції. Рушаймо у подорож світом та традиціями грилю.

Європа — планча

Європа — планча

 

«Планча» іспанською означає «праска» Інгредієнти кладуться на пласку гарячу (350°) пластину, зроблену зі сталі або алюмінію і смажаться непрямим способом. Цей метод передбачає випаровування великої кількості рідини і має наступні переваги:

  • Під час смаження інгредієнти плавають у цій рідині і тому процес дуже ніжний і зберігає усі соки.
  • Планча підходить для приготування низки різноманітних продуктів: м'яса, риби, овочів та десертів
  • Жир та рідина не потрапляють у відкрите полум'я
  • Гриль планча легко чистити. Просто промийте холодною водою і залишки можна буде легко усунути

Азія — якініку

Азія — якініку

Це популярний спосіб смаження у Японії. В ресторанах подаються дрібні шматочки сирих інгредієнтів (м'ясо, риба, овочі). У стіл вбудовано вугільний або електричний гриль. Смажену їжу куштують із соусом під назвою таре.

Під час фестивалів якініку подають у якості вуличної їжі. В такому випадку використовується вугільний гриль під назвою «шічірін» з кізельгуру, кераміки або металу. Ось чому він такий популярний:

  • Він компактний та простий в установці та використанні
  • Смажить акуратно та без сильного запаху, тому його можна використовувати вдома та у ресторанах
  • Не потребує багато палива і працює близько 4 годин
  • Завдяки низькій температурі інгредієнти залишаються соковитими

Північна Америка – барбекю

Північна Америка – барбекю

Важливо пам'ятати, що гриль та барбекю — це різні речі, очікуйте на статтю на цю тему у серпні.

Що відрізняє барбекю?

  • М'ясо стає надзвичайно ніжним, м'яким та соковитим
  • Утворюється ароматний, димний смак
  • М'ясо для барбекю має містити багато жиру. Тому найкраще підходять цілі свинячі лопатки або ошийки, з яких готується рвана свинина, або яловича грудинка.
  • Стейки, гамбургери та куряче філе не придатні для барбекю, адже висушуються занадто швидко

Барбекю — це громадська подія, що відбувається на відкритому просторі і стає центром зустрічей, сімейних подій і навіть церковних свят. Це справжнє втілення американського стилю життя

Південна Америка — асадо

Південна Америка — асадо

Так готують на грилі в Аргентині, Уругваї та Чилі. Яловичина, свинина та курка смажаться горизонтально на дерев'яному грилі. Є два різні варіанти:

  • «Асадо кон куеро» (смаження зі шкірою) — усю тушу тварини або великі шматки зі шкірою кладуть на перехрещені палиці навколо відкритого полум'я та обсмажуються на вогні та вугіллі
  • «А ла паріла» — решітка кладеться прямо на розпечене вугілля, а зверху — м'ясо.

Як і барбекю, асадо — це привід для родини зібратися разом, а також популярна страва на громадських подіях