Світові традиції та способи готування на грилі
Не тільки у нашій країни люблять готувати страви на грилі. Способи готування на грилі по всьому світу відрізняються так само, як і культури та традиції. Рушаймо у подорож світом та традиціями грилю.
Європа — планча
«Планча» іспанською означає «праска» Інгредієнти кладуться на пласку гарячу (350°) пластину, зроблену зі сталі або алюмінію і смажаться непрямим способом. Цей метод передбачає випаровування великої кількості рідини і має наступні переваги:
- Під час смаження інгредієнти плавають у цій рідині і тому процес дуже ніжний і зберігає усі соки.
- Планча підходить для приготування низки різноманітних продуктів: м'яса, риби, овочів та десертів
- Жир та рідина не потрапляють у відкрите полум'я
- Гриль планча легко чистити. Просто промийте холодною водою і залишки можна буде легко усунути
Азія — якініку
Це популярний спосіб смаження у Японії. В ресторанах подаються дрібні шматочки сирих інгредієнтів (м'ясо, риба, овочі). У стіл вбудовано вугільний або електричний гриль. Смажену їжу куштують із соусом під назвою таре.
Під час фестивалів якініку подають у якості вуличної їжі. В такому випадку використовується вугільний гриль під назвою «шічірін» з кізельгуру, кераміки або металу. Ось чому він такий популярний:
- Він компактний та простий в установці та використанні
- Смажить акуратно та без сильного запаху, тому його можна використовувати вдома та у ресторанах
- Не потребує багато палива і працює близько 4 годин
- Завдяки низькій температурі інгредієнти залишаються соковитими
Північна Америка – барбекю
Важливо пам'ятати, що гриль та барбекю — це різні речі, очікуйте на статтю на цю тему у серпні.
Що відрізняє барбекю?
- М'ясо стає надзвичайно ніжним, м'яким та соковитим
- Утворюється ароматний, димний смак
- М'ясо для барбекю має містити багато жиру. Тому найкраще підходять цілі свинячі лопатки або ошийки, з яких готується рвана свинина, або яловича грудинка.
- Стейки, гамбургери та куряче філе не придатні для барбекю, адже висушуються занадто швидко
Барбекю — це громадська подія, що відбувається на відкритому просторі і стає центром зустрічей, сімейних подій і навіть церковних свят. Це справжнє втілення американського стилю життя
Південна Америка — асадо
Так готують на грилі в Аргентині, Уругваї та Чилі. Яловичина, свинина та курка смажаться горизонтально на дерев'яному грилі. Є два різні варіанти:
- «Асадо кон куеро» (смаження зі шкірою) — усю тушу тварини або великі шматки зі шкірою кладуть на перехрещені палиці навколо відкритого полум'я та обсмажуються на вогні та вугіллі
- «А ла паріла» — решітка кладеться прямо на розпечене вугілля, а зверху — м'ясо.
Як і барбекю, асадо — це привід для родини зібратися разом, а також популярна страва на громадських подіях