Правило № 1. Насичена основа

Готуючи салат з листовою зеленню, варто спробувати змішати різну зелень — наприклад, поєднати листя бебі-шпинату, пряну руколу, свіже бурячиння та трохи салатного цикорію з натяком на гіркоту. Довершити страву можна великими шматочками трав, зокрема базиліка або м’яти для більш насиченого смаку, а капусту або моркву слід нарізати довгими тонкими смужками, щоб додати хрусткості.

Однак не всі салати мають листову основу! Інші варіанти передбачають картоплю (здебільшого варену, але смажені коренеплоди або картопля на грилі також чудово смакують), пасту або локшину (пшеничну, рисову, з тапіоки тощо) та зернові (рис, булгур, кіноа, пшоно або лущений ячмінь).

Правило № 2. Сезонні інгредієнти

Коли визначились з основою, час додати всілякі сезонні овочі та фрукти.

  • У квітні: спаржу, щавель, бебі-картоплю.
  • У травні: полуницю, горох цукровий, квасолю.
  • У червні: бебі-моркву, квасолю, вишню.
  • У липні та серпні: лисички, персики, сливи.
  • У вересні: білі гриби, капусту кейл, баклажани, кабачки.
  • У жовтні: гарбуз і різні різновиди капусти.

Обов’язково потрібна правильна кулінарна обробка. Горох цукровий слід швидко проварити і занурити в крижану воду; найбагатший смак мають зелена спаржа, засмажена на грилі, запечений гарбуз, карамелізована бебі-морква.

Подивіться нашу рекомендацію — неперевершений сезонний салат з печінкою на грилі та полуничною заправкою з оцтом. Рецепт можна знайти тут.

Правило № 3. Багато білка

Якщо хочете подавати салат як основну страву, він має бути поживним і з високим вмістом білка. Класичний вибір передбачає шматочки курки на грилі, смаженого стейка, в’яленої шинки, копченої риби, лосося на грилі, вареної білої риби. Можна також додати морепродукти, зокрема креветки або восьминога.

Джерела білка рослинного походження також смачні — їх цінують не лише вегани та вегетаріанці. Ось кілька ідей.

Тофу

Тофу

Тофу виготовляється з сої та має нейтральний смак; його можна легко маринувати, особливо якщо спочатку заморозити та розморозити, що допоможе зробити його більш пористим, або злегка проварити в маринаді.

Тофу можна приправити, висушити, а потім приготувати на грилі або обсмажити до хрусткої скоринки, посипавши картопляним крохмалем.

Соєві боби

Соєві боби

Свіжі зелені соєві боби підкорили світ салатів. Ідеально підходять для салатів, на створення яких кухарів надихнула азіатська кухня, зокрема салатів із рисовою локшиною та соусом теріякі.

Сочевиця та нут

Сочевиця та нут

Попри те, що ці бобові знайомі кожному, вони не мають бути нудними. Найкращий вибір для салатів — чорна сочевиця і нут, запечені в суміші олії та гострих спецій, зокрема копченої паприки, кориці та кмину.

Правило № 4. Правильна заправка

Гарна заправка органічно пов’язує інгредієнти, посилює смак і робить салат справді багатогранним.

Можна зробити класичну заправку з рослинною або оливковою олією, або вибрати одну зі зручних 100% натуральних заправок для салатів Knorr, виготовлених із цілком натуральних інгредієнтів, зокрема петрушки, часнику, цибулі та перцю.

Можна підсилити смак класичної заправки характерним цитрусовим ароматом, наприклад за допомогою заправки Knorr Гарден, а смак італійських салатів — пучком свіжих трав або базиліком Knorr Professional Primerba basil.

Деякі салати краще поєднувати з густими заправками з вершками або майонезом. Це стосується не лише класичного салату «Цезар», а ще й картопляного салату, який чудово смакує з заправкою зі сметаною, салатним майонезом, гірчицею та соліннями.

Не слід забувати про салати, на створення яких надихає азіатська кухня. Щоб додати смаку японської страви, можна вибрати соус теріякі або хойсин, а смак тайської страви краще розкриє арахісовий соус.

 

Правило № 5. Нехай смачно хрумтить!

Останній важливий аспект — це структура і текстура. Салат на вечерю не стане повноцінною стравою без хрустких інгредієнтів. Що можна використовувати?

  • класичні грінки;
  • підсмажені арахіс, волоські горіхи та фундук;
  • підсмажений мигдаль;
  • підсмажене насіння соняшнику та гарбузове насіння;
  • хрусткий смажений бекон або тофу;
  • начос або попкорн.