меню

Флекситаріанство, вегетаріанство, веганство

Люди почали відмовлятися від м’яса вже давно. На ринок регулярно надходять нові замінники м’яса, а ресторани пропонують дедалі більше страв з овочів, зернових і бобових.

Молоді свідомі мешканці міста особливо схильні відмовлятися від м’яса з причин, пов’язаних із захистом навколишнього середовища, збереженням здоров’я чи з етичних міркувань. Якщо цей опис – про ваших гостей, вам слід ознайомитися з тим, що передбачає кожна з цих дієт, і добре підготуватися, щоб підлаштуватися під гостей-вегетаріанців.

Навіть ті, хто час від часу вживає м’ясо, часто вибирає страви на рослинній основі, тому корисно скласти меню відповідним чином.

Сира їжа

Сироїдіння або сироїдне веганство дозволяє вживати в їжу лише сирі або неперероблені фрукти, овочі, горіхи та паростки.

Воно ґрунтується на міркуваннях, пов’язаних зі здоров’ям. Сироїдні вегани вважають, що їжа, яка нагрівається вище 40 °С, втрачає найцінніші поживні речовини – вітаміни, ферменти та мікроелементи. Деякі також кажуть, що сироїдна веганська дієта покращує настрій та концентрацію.

Сироїдна дієта може запропонувати більше, ніж просто салати. Використовуючи дегідратор, ви можете приготувати сирі гамбургери з паростків і зернових, млинці з насіння льону та багато інших страв. Здивуйте сироїдних веганських гостей поживними смузі, суші з сирої цвітної капусти або локшиною з кабачків.

Кетогенна дієта

Кетогенна дієта з високим вмістом жиру і низьким вмістом вуглеводів популярна як дієта для схуднення. Вона спрямована на вироблення в організмі стану кетозу, що прискорює метаболізм жирів порівняно з традиційними дієтами.

Основа «кето-дієти» – це жирне м’ясо та риба, яйця та такі жири, як вершкове масло, оливкова олія чи авокадо. Ці продукти доповнюються некрохмалистими овочами та горіхами. Люди на «кето-дієті» обмежують споживання вуглеводів до лише 20 г на день, хоча цей ліміт може збільшуватися до 50 г, що дозволяє їм коли-не-коли насолодитися жменькою ягід.

Якщо у вашому меню вже є шакшука, фритата або салати з м’ясом або авокадо – ви готові приймати «кето-гостей».

Палеолітична дієта

Сучасний тренд у харчуванні, палеолітична або «палео-дієта», повертає нас на мільйони років назад. Вона ґрунтується на припущенні, що продукти, доступні людям доби палеоліту, залишаються для нас найбільш природним харчуванням.

За доби палеоліту люди були кочовиками, полювали на їжу, забирали яйця у тварин і збирали дикі рослини. Тому основа палео-дієти – це:

  • м’ясо та риба,
  • яйця,
  • горіхи й насіння,
  • фрукти та овочі.

Люди, які перебувають на палео-дієті, не вживають зернові, молочні продукти або їжу, що піддавалася інтенсивній обробці, а також сіль, арахіс, крохмалисті овочі або бобові.

Сучасні дієти в ресторані

Як краще обслуговувати гостей на цих дієтах?

Перш за все, потрібно знати продукти, які дозволяється вживати, і продукти, які виключені з кожної із цих сучасних дієт.

По-друге, навчіть ваш персонал і надайте йому всю інформацію, необхідну для точного прийому замовлень.

По-третє, позначте страви у своєму меню, які підходять для гостей на різних дієтах. Найпростіший спосіб зробити це – включити невеликі піктограми з позначенням ключа внизу, щоб допомогти гостям у виборі підходящих для них страв.