Навіщо ставати вегетаріанцем?
Ваші гості можуть обрати дієту без м’ясних продуктів з декількох причин.
Вплив на навколишнє середовище
Наразі все більше розвивається соціальне усвідомлення наслідків промислового виробництва тваринницької продукції для навколишнього середовища. Викиди парникових газів у такому виробництві, що сприяють катастрофічним змінам клімату, в декілька разів вищі, ніж викиди в секторі землеробства. У ньому також використовується в декілька разів більше води та відбувається надмірна експлуатація земель, оскільки для виробництва кормів для тварин використовуються величезні сільськогосподарські угіддя.
Здоров’я
Деякі люди відмовляються від м’яса з причин, пов’язаних зі здоров’ям, наприклад, щоб обмежити споживання насичених жирів, які призводять до атеросклерозу та серцевих захворювань при їх надмірному споживанні. Інші уникають м’яса через застосування шкідливих агротехнік, наприклад, використання антибіотиків і гормонів росту в кормі для тварин.
Етичні міркування
Люди все більше усвідомлюють, що тварини відчувають біль, страх і втому, а умови виробничого тваринництва ще більше погіршують цей досвід. Ось чому вони стають вегетаріанцями й уберігають тварин від цих непотрібних страждань.
Що їдять вегетаріанці?
Як ви, напевно, знаєте, вегетаріанці не їдять м’яса. Але вони їдять чимало інших продуктів. Що ви можете використовувати у приготуванні їжі для них?
Вегетаріанські страви. Що подавати?
Якщо ви хочете включити у своє меню лише декілька вегетаріанських страв, виберіть ті, які відповідають загальному стилю вашого ресторану.
Ви думаєте, що українська кухня – це тільки м’ясні страви? Подумайте ще раз. Традиційні рецепти та старі кулінарні книги напрочуд багаті на страви без м’яса.
Такі інгредієнти, як гречка, лісові гриби, квасоля та сочевиця – ваш найкращий вибір для смачних українських страв, що не містять ані граму м’яса. Ось деякі з наших найкращих пропозицій.
- Вареники з гречаною та сочевичною начинкою
- Запечена квасоля з копченим чорносливом
- Тушкована чорна сочевиця з овочами
- Пельмені з грибним соусом
- Паштет з квасолі та коренеплодів
- Суп з білих грибів з картопляним і гарбузовим пюре
- Тушкована квашена капуста з грибами, чорносливом і квасолею
Італійська кулінарія пропонує незліченну кількість ідей для вегетаріанських страв. Свіжі овочі, липкий рис, нутове борошно та дріжджові тістечка – все це можна знайти у вегетаріанських стравах італійської кухні. Що вам додати до свого меню?
- Овочеві антипасті з рікотою
- Фокача з помідорами, оливками та розмарином
- Ризотто з горохом або зеленою спаржею і пармезаном
- Риболіта – тосканський суп з квасолі
- Аранчині – смажені у фритюрі рисові кульки з моцарелою
- Фарината – тонкий хліб із нутового борошна
Хоча арабська кухня відома своїми жирними м’ясними стравами, вона також пропонує безліч їжі для вегетаріанців. Ви можете використовувати нут і садові боби, помідори та баклажани, тахіні та яйця. Надихніться цими смачними овочевими рецептами.
- Шакшука на сніданок – яйця, пасеровані з помідорами
- Баба гануш – запечені баклажани з пастою тахіні
- Салат табуле з фалафелем, хумусом та хрусткими хлібцями піта
- Фул медамес – варені садові боби із зірою та оливковою олією
- Фалафель – кульки з нуту, смажені у фритюрі
- Поживний нут із тушкованими баклажанами
«Вегетаріанська» не обов’язково означає тільки «здорова їжа»! Чимало людей відмовляються від м’яса з інших причин, окрім пов’язаних зі здоров’ям, і вони напевно гідно оцінять вегетаріанські страви у закладах фаст-фуду або піцеріях. Яке меню ви можете скласти для них?
- Смажена кільцями цибуля з домашнім соусом для барбекю
- Буріто з рисом, перцем на грилі та смаженою квасолею
- Тако з квасолі та овочів
- Бургер з червоної квасолі
Як позначити вегетаріанські страви у меню?
Забудьте про окреме «вегетаріанське меню» і включіть страви з овочів у ваше основне меню. Деякі гості можуть почуватися некомфортно, просячи спеціальне меню, а водночас традиціонали, яких аж сіпає від слова «вегетаріанське», можуть втратити можливість відкрити для себе страву без м’яса, яка б їм насправді сподобалася.
Просто розташуйте маленький знак поруч з вегетаріанськими стравами, наприклад, зелений листочок, і обов’язково надайте ключ, щоб усі знали, що це означає. Або розмістіть всі страви з овочів в окремому розділі у вашому меню і дайте йому якусь назву, на кшталт «Зелена їжа».