Хоча Італія — невелика країна, вона була політично розділена протягом сторіч. Саме тому деякі регіони дуже автономні і мають власні відмінності та кухню. Їжа у Неаполі, Болоньї та Сардинії дуже відрізняється. Осі огляд найбільш цікавих кулінарних регіонів Італії.
![](/natkhnennja-dlja-shefa/trendi/doslidzhennja-kukhon-svitu-italija/_jcr_content/parsys/content/textimage_733806869/image.img.jpg/1562139151727.jpg)
Цей регіон відомий своїми сирами, особливо кастельманьо, а також карпачо з яловичини. П'ємонт також є столицею італійських солодощів: саме звідси походять нутелла та марон глясе (зацукровані каштани).
![](/natkhnennja-dlja-shefa/trendi/doslidzhennja-kukhon-svitu-italija/_jcr_content/parsys/content/textimage_238610900/image.img.jpg/1561615153087.jpg)
Тоскана — батьківщина найзнаменитіших італійських супів: мінестроне (з овочів, пасти та бобових) та ріболіта (з хлібу та овочів). Тут також можна скуштувати найсмачніший панфорте — тонкий італійський торт із сушених фруктів та горіхів.
![](/natkhnennja-dlja-shefa/trendi/doslidzhennja-kukhon-svitu-italija/_jcr_content/parsys/content/textimage_450876474/image.img.jpg/1561615168933.jpg)
Щоб скуштувати традиційну пасту, варто завітати у Лаціо. Саме звідси походять паста карбонара, паста аматрічіана, та соус арабіата.
![](/natkhnennja-dlja-shefa/trendi/doslidzhennja-kukhon-svitu-italija/_jcr_content/parsys/content/textimage_524746973/image.img.jpg/1561615183164.jpg)
Найпопулярніша страва Ломбардії — різотто, що зазвичай готується з шафраном. Хоча багато страв містять м'ясо, є й безліч інших популярних інгредієнтів. Можна насолодитися тортеліні ді цукка (равіолі з гарбузом) та місцевим сиром горгонзола.
![](/natkhnennja-dlja-shefa/trendi/doslidzhennja-kukhon-svitu-italija/_jcr_content/parsys/content/textimage_1846622546/image.img.jpg/1561615198346.jpg)
Пьядина — це популярна страва італійської вуличної їжі з хлібців на грилі з різноманітними начинками. Окрім цього, можна скуштувати багато видів тортеліні та лазаньї. З цього регіону також походять бальзамічний оцет з Модени, сири пармеджано реджано та грана падано, а також такі знамениті види м'яса, як: прошуто, панчета, та мортаделла.
![](/natkhnennja-dlja-shefa/trendi/doslidzhennja-kukhon-svitu-italija/_jcr_content/parsys/content/textimage_493473197/image.img.jpg/1561615214317.jpg)
Найбільш відомі страви італійської кухні походять з регіону Неаполя та Кампаньї. Саме звідси походить піца та найсмачніша моцарела. Також тут можна скуштувати пармеджано — шматочки баклажана, запечені з сиром та помідорним соусом.
![](/natkhnennja-dlja-shefa/trendi/doslidzhennja-kukhon-svitu-italija/_jcr_content/parsys/content/textimage_2025831951/image.img.jpg/1561615228609.jpg)
В Сицилії можна спробувати знамениту італійську страву антипасто та аранчині — обсмажені рисові кульки із начинкою. Звідси також походить капоната (густе баклажанове рагу з оливками та каперсами).
![](/natkhnennja-dlja-shefa/trendi/doslidzhennja-kukhon-svitu-italija/_jcr_content/parsys/content/textimage_1862089798/image.img.jpg/1561615249486.jpg)
У цьому регіоні найбільш помітний вплив французької та іспанської кухні. Калабрія — це в першу чергу свіжі морепродукти (креветки, омари та кальмари), знаменита ковбаса ндує та місцеві дині і кавуни.
![](/natkhnennja-dlja-shefa/trendi/doslidzhennja-kukhon-svitu-italija/_jcr_content/parsys/content/textimage_2062245556/image.img.jpg/1561615283258.jpg)
Сардинія відома своїми морепродуктами та рибою, але це не все, що вона може запропонувати. Звідси також походять карасау (традиційні хлібці) та касу марцу (козиний сир з... личинками).