Відомо, що шляхом перехресного забруднення бактерії та інші мікроорганізми переносяться з одного харчового продукту на інший. Перехресне забруднення може також призвести до появи в продуктах алергенів, хімічних речовин і токсинів. Перехресне забруднення в харчових продуктах може виникати трьома шляхами:
- З продуктів на продукти
- Від людей на продукти
- З обладнання на продукти
Наведені нижче поради допоможуть запобігти перехресному забрудненню та уникнути хвороб, спричинених їжею, серед ваших відвідувачів:
![1. Перевіряйте температуру доставлених продуктів 1. Перевіряйте температуру доставлених продуктів](/natkhnennja-dlja-shefa/berezhennja-funkcionuvannja-vashogo-biznesu-vprodovzh-koronavirusu/Bezpeka-izhi/7-rekomendacijj-shef-kukharjam-shhodo-bezpeki-kharchovikh-produktiv/jcr:content/parsys/set1/row2/span12/tipsandadvice/image.img.jpg/1586869159082.jpg)
1. Перевіряйте температуру доставлених продуктів
У разі доставки свіжих продуктів міряйте температуру кожного інгредієнта. Якщо температура недостатньо низька, бактерії ростимуть швидше, призводячи до розвитку захворювань харчового походження. У цьому випадку негайно дзвоніть вашому партнеру з доставки та повертайте продукти.
Дивіться загальний Контрольний список процесу доставки, за яким потрібно проводити перевірку:
![2. Не допускайте потрапляння отруйних хімічних речовин у їжу 2. Не допускайте потрапляння отруйних хімічних речовин у їжу](/natkhnennja-dlja-shefa/berezhennja-funkcionuvannja-vashogo-biznesu-vprodovzh-koronavirusu/Bezpeka-izhi/7-rekomendacijj-shef-kukharjam-shhodo-bezpeki-kharchovikh-produktiv/jcr:content/parsys/set1/row2/span12/tipsandadvice_copy/image.img.png/1585907114230.png)
2. Не допускайте потрапляння отруйних хімічних речовин у їжу
Не допускайте потрапляння отруйних хімічних речовин і мийних засобів у їжу. Ніколи не розміщуйте небезпечні речовини над їжею.
![3. Зберігання на підлозі неприпустиме 3. Зберігання на підлозі неприпустиме](/natkhnennja-dlja-shefa/berezhennja-funkcionuvannja-vashogo-biznesu-vprodovzh-koronavirusu/Bezpeka-izhi/7-rekomendacijj-shef-kukharjam-shhodo-bezpeki-kharchovikh-produktiv/jcr:content/parsys/set1/row2/span12/tipsandadvice_copy_231482434/image.img.png/1585907134163.png)
3. Зберігання на підлозі неприпустиме
Зберігайте коробки не на підлозі, а на піднятій платформі або полиці. Підлога є джерелом бактерій. Згідно з Кодексом харчових продуктів Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів (FDA Food Code 2009), усі харчові продукти на комерційній кухні мають зберігатися на висоті щонайменше 6 дюймів (15,2 см) від підлоги.
![4. Велике значення має доглянутий простір для зберігання 4. Велике значення має доглянутий простір для зберігання](/natkhnennja-dlja-shefa/berezhennja-funkcionuvannja-vashogo-biznesu-vprodovzh-koronavirusu/Bezpeka-izhi/7-rekomendacijj-shef-kukharjam-shhodo-bezpeki-kharchovikh-produktiv/jcr:content/parsys/set1/row2/span12/tipsandadvice_copy_2/image.img.png/1585907288055.png)
4. Велике значення має доглянутий простір для зберігання
Переконайтеся, що простір для зберігання й продукти чисті та відповідають вимогам гігієни. Потрібно забезпечити можливість закривати зону зберігання, щоб утримувати її сухою й захищеною від шкідників.
![5. Використовуйте систему FIFO 5. Використовуйте систему FIFO](/natkhnennja-dlja-shefa/berezhennja-funkcionuvannja-vashogo-biznesu-vprodovzh-koronavirusu/Bezpeka-izhi/7-rekomendacijj-shef-kukharjam-shhodo-bezpeki-kharchovikh-produktiv/jcr:content/parsys/set1/row2/span12/tipsandadvice_copy_2_1178036866/image.img.png/1585907305973.png)
5. Використовуйте систему FIFO
FIFO (First-In First-Out) — це метод, що передбачає використання продуктів у порядку надходження. Це система підтримання складських запасів. Продукти з найбільш раннім строком придатності мають розташовуватися спереду на складських полицях, а продукти з більш пізніми датами можна зберігати за ними. Використання системи зберігання FIFO забезпечує першочергове використання харчових продуктів з найбільш раннім терміном придатності. Це гарантує максимальну свіжість продуктів і мінімізує відходи.
![7. Позначайте страви етикетками 7. Позначайте страви етикетками](/natkhnennja-dlja-shefa/berezhennja-funkcionuvannja-vashogo-biznesu-vprodovzh-koronavirusu/Bezpeka-izhi/7-rekomendacijj-shef-kukharjam-shhodo-bezpeki-kharchovikh-produktiv/jcr:content/parsys/set1/row2/span12/tipsandadvice_copy_2_1420899050/image.img.png/1586869258983.png)
7. Позначайте страви етикетками
Не забувайте позначати дати приготування страв. Найкраще використовувати самоклейні етикетки з датою, назвою страви та датою приготування.
Перехресне забруднення харчових продуктів: Правила:
-
ПОТРІБНО:
НЕ МОЖНА:
- Тримати сирі інгредієнти окремо від приготованої їжі.
- Різати сире і приготоване м’ясо на одній обробній дошці.
- У холодильнику тримати приготоване м’ясо над сирим.
- Обробляти приготовану їжу, не помивши руки після оброблення сирих продуктів.
- Тримати харчові продукти накритими та захищеними.
- Торкатися контейнера для сміття руками.
- Чистити та дезінфікувати все обладнання та стільниці.
- Використовувати для термічно оброблених і сирих інгредієнтів один ніж, попередньо його не помивши.
- Носити чистий одяг
- Мити руки перед обробленням харчових продуктів.