меню

Відомо, що шляхом перехресного забруднення бактерії та інші мікроорганізми переносяться з одного харчового продукту на інший. Перехресне забруднення може також призвести до появи в продуктах алергенів, хімічних речовин і токсинів. Перехресне забруднення в харчових продуктах може виникати трьома шляхами:

  • З продуктів на продукти
  • Від людей на продукти
  • З обладнання на продукти

Наведені нижче поради допоможуть запобігти перехресному забрудненню та уникнути хвороб, спричинених їжею, серед ваших відвідувачів: 

1. Перевіряйте температуру доставлених продуктів

1. Перевіряйте температуру доставлених продуктів

У разі доставки свіжих продуктів міряйте температуру кожного інгредієнта. Якщо температура недостатньо низька, бактерії ростимуть швидше, призводячи до розвитку захворювань харчового походження. У цьому випадку негайно дзвоніть вашому партнеру з доставки та повертайте продукти. 

Дивіться загальний Контрольний список процесу доставки, за яким потрібно проводити перевірку: 

2. Не допускайте потрапляння отруйних хімічних речовин у їжу

2. Не допускайте потрапляння отруйних хімічних речовин у їжу

Не допускайте потрапляння отруйних хімічних речовин і мийних засобів у їжу. Ніколи не розміщуйте небезпечні речовини над їжею.

3. Зберігання на підлозі неприпустиме

3. Зберігання на підлозі неприпустиме

Зберігайте коробки не на підлозі, а на піднятій платформі або полиці. Підлога є джерелом бактерій. Згідно з Кодексом харчових продуктів Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів (FDA Food Code 2009), усі харчові продукти на комерційній кухні мають зберігатися на висоті щонайменше 6 дюймів (15,2 см) від підлоги.

 

4. Велике значення має доглянутий простір для зберігання

4. Велике значення має доглянутий простір для зберігання

Переконайтеся, що простір для зберігання й продукти чисті та відповідають вимогам гігієни. Потрібно забезпечити можливість закривати зону зберігання, щоб утримувати її сухою й захищеною від шкідників. 

5. Використовуйте систему FIFO

5. Використовуйте систему FIFO

FIFO (First-In First-Out) — це метод, що передбачає використання продуктів у порядку надходження. Це система підтримання складських запасів. Продукти з найбільш раннім строком придатності мають розташовуватися спереду на складських полицях, а продукти з більш пізніми датами можна зберігати за ними. Використання системи зберігання FIFO забезпечує першочергове використання харчових продуктів з найбільш раннім терміном придатності. Це гарантує максимальну свіжість продуктів і мінімізує відходи.

7. Позначайте страви етикетками

7. Позначайте страви етикетками

Не забувайте позначати дати приготування страв. Найкраще використовувати самоклейні етикетки з датою, назвою страви та датою приготування. 

Перехресне забруднення харчових продуктів: Правила:

  • ПОТРІБНО:

    НЕ МОЖНА:

    • Тримати сирі інгредієнти окремо від приготованої їжі.
    • Різати сире і приготоване м’ясо на одній обробній дошці.
    • У холодильнику тримати приготоване м’ясо над сирим.
    • Обробляти приготовану їжу, не помивши руки після оброблення сирих продуктів.
    • Тримати харчові продукти накритими та захищеними.
    • Торкатися контейнера для сміття руками.
    • Чистити та дезінфікувати все обладнання та стільниці.
    • Використовувати для термічно оброблених і сирих інгредієнтів один ніж, попередньо його не помивши.
    • Носити чистий одяг
     
    • Мити руки перед обробленням харчових продуктів.