Відомо, що шляхом перехресного забруднення бактерії та інші мікроорганізми переносяться з одного харчового продукту на інший. Перехресне забруднення може також призвести до появи в продуктах алергенів, хімічних речовин і токсинів. Перехресне забруднення в харчових продуктах може виникати трьома шляхами:
- З продуктів на продукти
- Від людей на продукти
- З обладнання на продукти
Наведені нижче поради допоможуть запобігти перехресному забрудненню та уникнути хвороб, спричинених їжею, серед ваших відвідувачів:
1. Перевіряйте температуру доставлених продуктів
У разі доставки свіжих продуктів міряйте температуру кожного інгредієнта. Якщо температура недостатньо низька, бактерії ростимуть швидше, призводячи до розвитку захворювань харчового походження. У цьому випадку негайно дзвоніть вашому партнеру з доставки та повертайте продукти.
Дивіться загальний Контрольний список процесу доставки, за яким потрібно проводити перевірку:
2. Не допускайте потрапляння отруйних хімічних речовин у їжу
Не допускайте потрапляння отруйних хімічних речовин і мийних засобів у їжу. Ніколи не розміщуйте небезпечні речовини над їжею.
3. Зберігання на підлозі неприпустиме
Зберігайте коробки не на підлозі, а на піднятій платформі або полиці. Підлога є джерелом бактерій. Згідно з Кодексом харчових продуктів Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів (FDA Food Code 2009), усі харчові продукти на комерційній кухні мають зберігатися на висоті щонайменше 6 дюймів (15,2 см) від підлоги.
4. Велике значення має доглянутий простір для зберігання
Переконайтеся, що простір для зберігання й продукти чисті та відповідають вимогам гігієни. Потрібно забезпечити можливість закривати зону зберігання, щоб утримувати її сухою й захищеною від шкідників.
5. Використовуйте систему FIFO
FIFO (First-In First-Out) — це метод, що передбачає використання продуктів у порядку надходження. Це система підтримання складських запасів. Продукти з найбільш раннім строком придатності мають розташовуватися спереду на складських полицях, а продукти з більш пізніми датами можна зберігати за ними. Використання системи зберігання FIFO забезпечує першочергове використання харчових продуктів з найбільш раннім терміном придатності. Це гарантує максимальну свіжість продуктів і мінімізує відходи.
7. Позначайте страви етикетками
Не забувайте позначати дати приготування страв. Найкраще використовувати самоклейні етикетки з датою, назвою страви та датою приготування.
Перехресне забруднення харчових продуктів: Правила:
-
ПОТРІБНО:
НЕ МОЖНА:
- Тримати сирі інгредієнти окремо від приготованої їжі.
- Різати сире і приготоване м’ясо на одній обробній дошці.
- У холодильнику тримати приготоване м’ясо над сирим.
- Обробляти приготовану їжу, не помивши руки після оброблення сирих продуктів.
- Тримати харчові продукти накритими та захищеними.
- Торкатися контейнера для сміття руками.
- Чистити та дезінфікувати все обладнання та стільниці.
- Використовувати для термічно оброблених і сирих інгредієнтів один ніж, попередньо його не помивши.
- Носити чистий одяг
- Мити руки перед обробленням харчових продуктів.