Зберігання продуктів у ресторані є критично важливим для користі та безпеки харчових продуктів. На якість продуктів впливає безліч чинників, зокрема фактично відведений для зберігання простір, умови доставки та гігієна персоналу. Ми склали перелік з восьми рекомендацій зі зберігання харчових продуктів у ресторані, які допоможуть гарантувати безпеку харчових продуктів на вашій кухні. Чи ви помічник кухаря на самому початку кар’єри, а чи визнаний експерт з кулінарії — перегляд цих порад може покращити роботу вашого ресторану і вберегти ваших відвідувачів від небезпеки.
![Порада № 1. Температура під час доставки Порада № 1. Температура під час доставки](/natkhnennja-dlja-shefa/berezhennja-funkcionuvannja-vashogo-biznesu-vprodovzh-koronavirusu/Bezpeka-izhi/8-rekomendacijj-shhodo-zberigannja-kharchovikh-produktiv-u-restorani/jcr:content/parsys/set1/row2/span12/tipsandadvice/image.img.jpg/1585905584171.jpg)
Порада № 1. Температура під час доставки
У разі доставки свіжих продуктів міряйте температуру кожного інгредієнта. У разі неправильного охолодження бактерії здатні розмножуватися швидше. Зверніться до партнера з доставки та поверніть продукти.
![Порада № 2. Отруйні хімічні речовини Порада № 2. Отруйні хімічні речовини](/natkhnennja-dlja-shefa/berezhennja-funkcionuvannja-vashogo-biznesu-vprodovzh-koronavirusu/Bezpeka-izhi/8-rekomendacijj-shhodo-zberigannja-kharchovikh-produktiv-u-restorani/jcr:content/parsys/set1/row2/span12/tipsandadvice_copy/image.img.jpg/1585905604575.jpg)
Порада № 2. Отруйні хімічні речовини
Не допускайте потрапляння отруйних хімічних речовин і мийних засобів у їжу. Ніколи не розміщуйте небезпечні речовини над їжею.
![Порада № 3. Рівень над підлогою Порада № 3. Рівень над підлогою](/natkhnennja-dlja-shefa/berezhennja-funkcionuvannja-vashogo-biznesu-vprodovzh-koronavirusu/Bezpeka-izhi/8-rekomendacijj-shhodo-zberigannja-kharchovikh-produktiv-u-restorani/jcr:content/parsys/set1/row2/span12/tipsandadvice_copy_231482434/image.img.png/1585905706915.png)
Порада № 3. Рівень над підлогою
Зберігайте коробки не на підлозі, а на піднятій платформі або полиці. Підлога є джерелом бактерій.
![Порада № 4. Простір для зберігання Порада № 4. Простір для зберігання](/natkhnennja-dlja-shefa/berezhennja-funkcionuvannja-vashogo-biznesu-vprodovzh-koronavirusu/Bezpeka-izhi/8-rekomendacijj-shhodo-zberigannja-kharchovikh-produktiv-u-restorani/jcr:content/parsys/set1/row2/span12/tipsandadvice_copy_2/image.img.png/1585905727466.png)
Порада № 4. Простір для зберігання
Переконайтеся, що простір для зберігання й продукти чисті та відповідають вимогам гігієни. Потрібно забезпечити можливість закривати зону зберігання, щоб утримувати її сухою й захищеною від шкідників.
![Порада № 5. Метод FIFO Порада № 5. Метод FIFO](/natkhnennja-dlja-shefa/berezhennja-funkcionuvannja-vashogo-biznesu-vprodovzh-koronavirusu/Bezpeka-izhi/8-rekomendacijj-shhodo-zberigannja-kharchovikh-produktiv-u-restorani/jcr:content/parsys/set1/row2/span12/tipsandadvice_copy_2_1178036866/image.img.png/1585905747844.png)
Порада № 5. Метод FIFO
Під час зберігання та створення запасів продуктів застосовуйте систему використання продуктів у порядку надходження First In, First Out (FIFO). Завдяки цьому методу ви забезпечите якість і безпеку харчових продуктів. Згідно з методом FIFO, харчові продукти, що доставляються до ресторану, використовуються згідно з датою їх надходження. Цей метод забезпечує використання більш давніх продуктів першими.
![Порада № 6. Маркування Порада № 6. Маркування](/natkhnennja-dlja-shefa/berezhennja-funkcionuvannja-vashogo-biznesu-vprodovzh-koronavirusu/Bezpeka-izhi/8-rekomendacijj-shhodo-zberigannja-kharchovikh-produktiv-u-restorani/jcr:content/parsys/set1/row2/span12/tipsandadvice_copy_2_1420899050/image.img.png/1585905768682.png)
Порада № 6. Маркування
Не забувайте позначати дати приготування страв (клейте етикетки з датою, назвою страви і датою приготування).
![Порада № 7. М’ясо зберігається внизу Порада № 7. М’ясо зберігається внизу](/natkhnennja-dlja-shefa/berezhennja-funkcionuvannja-vashogo-biznesu-vprodovzh-koronavirusu/Bezpeka-izhi/8-rekomendacijj-shhodo-zberigannja-kharchovikh-produktiv-u-restorani/jcr:content/parsys/set1/row2/span12/tipsandadvice_copy_2_909188888/image.img.jpg/1585905785938.jpg)
Порада № 7. М’ясо зберігається внизу
М’ясо має зберігатись під іншими продуктами, щоб запобігти перехресному забрудненню м’ясним соком інших харчових продуктів.
![Порада № 8. Дотримуйтесь температурного режиму Порада № 8. Дотримуйтесь температурного режиму](/natkhnennja-dlja-shefa/berezhennja-funkcionuvannja-vashogo-biznesu-vprodovzh-koronavirusu/Bezpeka-izhi/8-rekomendacijj-shhodo-zberigannja-kharchovikh-produktiv-u-restorani/jcr:content/parsys/set1/row2/span12/tipsandadvice_copy_2_1687605572/image.img.png/1585905803374.png)
Порада № 8. Дотримуйтесь температурного режиму
Дотримуйтесь вимог температурного режиму під час зберігання харчових продуктів, щоб гарантувати постійне зберігання продуктів за оптимальної температури, що забезпечує свіжість продуктів і запобігає їх перехресному забрудненню.
Таблиця зберігання харчових продуктів у ресторані
-
КАТЕГОРІЯ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ
РЕКОМЕНДОВАНА ТЕМПЕРАТУРА ЗБЕРІГАННЯ
Швидкопсувні заморожені продукти, наприклад м’ясо
-18 C°
Швидкопсувні охолоджені продукти, наприклад, м’ясо та риба
0 - 7C°
Сухі продукти, наприклад рис або паста
16 - 21C°
Швидкопсувні охолоджені продукти, наприклад фрукти й овочі
2 - 7C°
Швидкопсувні охолоджені продукти, наприклад молоко
2 - 7C°
![Безкоштовні етикетки для холодильника Безкоштовні етикетки для холодильника](/natkhnennja-dlja-shefa/berezhennja-funkcionuvannja-vashogo-biznesu-vprodovzh-koronavirusu/Bezpeka-izhi/8-rekomendacijj-shhodo-zberigannja-kharchovikh-produktiv-u-restorani/jcr:content/parsys/set4/row2/span12/download/image.img.jpg/preparar-grelhar-frango-dobrar.jpg)
Безкоштовні етикетки для холодильника
Використовуйте цей зручний список етикеток для холодильника, щоб позначити охолоджені продукти.