Зберігання продуктів у ресторані є критично важливим для користі та безпеки харчових продуктів. На якість продуктів впливає безліч чинників, зокрема фактично відведений для зберігання простір, умови доставки та гігієна персоналу. Ми склали перелік з восьми рекомендацій зі зберігання харчових продуктів у ресторані, які допоможуть гарантувати безпеку харчових продуктів на вашій кухні. Чи ви помічник кухаря на самому початку кар’єри, а чи визнаний експерт з кулінарії — перегляд цих порад може покращити роботу вашого ресторану і вберегти ваших відвідувачів від небезпеки.
Порада № 1. Температура під час доставки
У разі доставки свіжих продуктів міряйте температуру кожного інгредієнта. У разі неправильного охолодження бактерії здатні розмножуватися швидше. Зверніться до партнера з доставки та поверніть продукти.
Порада № 2. Отруйні хімічні речовини
Не допускайте потрапляння отруйних хімічних речовин і мийних засобів у їжу. Ніколи не розміщуйте небезпечні речовини над їжею.
Порада № 3. Рівень над підлогою
Зберігайте коробки не на підлозі, а на піднятій платформі або полиці. Підлога є джерелом бактерій.
Порада № 4. Простір для зберігання
Переконайтеся, що простір для зберігання й продукти чисті та відповідають вимогам гігієни. Потрібно забезпечити можливість закривати зону зберігання, щоб утримувати її сухою й захищеною від шкідників.
Порада № 5. Метод FIFO
Під час зберігання та створення запасів продуктів застосовуйте систему використання продуктів у порядку надходження First In, First Out (FIFO). Завдяки цьому методу ви забезпечите якість і безпеку харчових продуктів. Згідно з методом FIFO, харчові продукти, що доставляються до ресторану, використовуються згідно з датою їх надходження. Цей метод забезпечує використання більш давніх продуктів першими.
Порада № 6. Маркування
Не забувайте позначати дати приготування страв (клейте етикетки з датою, назвою страви і датою приготування).
Порада № 7. М’ясо зберігається внизу
М’ясо має зберігатись під іншими продуктами, щоб запобігти перехресному забрудненню м’ясним соком інших харчових продуктів.
Порада № 8. Дотримуйтесь температурного режиму
Дотримуйтесь вимог температурного режиму під час зберігання харчових продуктів, щоб гарантувати постійне зберігання продуктів за оптимальної температури, що забезпечує свіжість продуктів і запобігає їх перехресному забрудненню.
Таблиця зберігання харчових продуктів у ресторані
-
КАТЕГОРІЯ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ
РЕКОМЕНДОВАНА ТЕМПЕРАТУРА ЗБЕРІГАННЯ
Швидкопсувні заморожені продукти, наприклад м’ясо
-18 C°
Швидкопсувні охолоджені продукти, наприклад, м’ясо та риба
0 - 7C°
Сухі продукти, наприклад рис або паста
16 - 21C°
Швидкопсувні охолоджені продукти, наприклад фрукти й овочі
2 - 7C°
Швидкопсувні охолоджені продукти, наприклад молоко
2 - 7C°
Безкоштовні етикетки для холодильника
Використовуйте цей зручний список етикеток для холодильника, щоб позначити охолоджені продукти.