Дедалі більше відвідувачів говорять про те, що їдять менше м’яса. Саме час уважно переглянути своє меню. Чи достатній вибір страв ви пропонуєте, щоб задовольнити цю зміну потреб? І чи достатню увагу вони привертають?
Якась частина ваших відвідувачів уже не споживає м’яса з релігійних або етичних міркувань, однак зростання уваги до здорового способу життя та впливу на довкілля сприяють зростанню популярності рослинної дієти. Деякі відвідувачі намагаються скоригувати баланс, кладучи на свої тарілки менше м’яса та більше продуктів рослинного походження. Інші не бажають повністю виключати м’ясо зі свого раціону, однак можуть перейти з червоного м’яса на корисніші варіанти, наприклад птицю або рибу. Інші повністю виключають зі свого раціону продукти тваринного походження. Покажіть їм, що ВИ враховуєте це, відобразивши зміну пріоритетів у вашому меню.
Не ховайте вегетаріанські та веганські пропозиції в окремому розділі. Зробіть замовлення страв без м’яса простішим, позначивши вегетаріанські та веганські страви у меню. Це легко зробити за допомогою умовних позначень. Інший варіант — розробляти страви так, щоб звідти можна було легко прибрати м’ясо на прохання відвідувача!
Те саме стосується й онлайн замовлень — не забувайте оновлювати ваше меню на вебсайті та в соціальних мережах, щоб кожен, хто переглядає меню заздалегідь, знав, що його потреби буде задоволено.
Це не так складно, як здається! Так, ви втратите зі свого арсеналу якийсь продукт, що забезпечує багатство смаку й текстури у стравах, наприклад масло, вершки, яйця, проте це також дасть вам змогу переосмислити методи приготування.
Розкажіть про різницю між вегетаріанськими та веганськими стравами вашому персоналу, щоб він міг впевнено рекомендувати їх вашим клієнтам. Вони мають знати, що можуть вам довіряти.
- Вегетаріанські страви — це страви, що не містять м’ясних та більшості продуктів тваринного походження (продукти тваринного походження можуть мати несподіваний вигляд, як, наприклад, продукти на основі желатину, що часто використовуються в кулінарії).
- Веганські страви — це страви, що не містять м’яса та взагалі жодних продуктів тваринного походження, навіть сиру, меду та яєць.
Вегетаріанство набуло масового поширення. Щоб голосно заявити про зміни у вашому меню, можна організувати спеціальні події, наприклад «Вегетаріанські понеділки», або протягом місяця рекламувати (і пропонувати зі знижкою) веганські страви, щоб привернути увагу до вашого меню.
Спробуйте додати щонайменше одну вегетаріанську або веганську страву до переліку фірмових страв. Нехай вони посядуть почесне місце у вашому основному меню. А перелік вегетаріанських страв на рекламній дошці перед вашим рестораном привабить перехожих.
Словосполучення «рослинні білки» стало модним висловом, що справляє враження на необізнаних людей — отже, застосовуйте його де тільки можна у вашому меню. Можна також привернути увагу до інших переваг страв на рослинній основі, наприклад, зазначивши калорійність або повідомивши, що білки рослинного походження у ваших стравах містять мало жирів або жири, які не шкодять серцю. Це спонукатиме деяких відвідувачів їх замовити.
Деякі відвідувачі, відмовившись від м’яса, все ж сумують за його текстурою та смаком. Існує безліч нових і не дуже нових альтернатив м’ясу, з яких можна готувати бургери з переконливим смаком м’яса та сосиски, «курятина» і делікатесне «м’ясо»: тофу, темпе, сейтан, соєві стейки й мукопротеїди. Це переваги, а не недоліки, тож рекламуйте ці страви на дошці фірмових страв і в соціальних мережах. Також можете використовувати інгредієнти з природною «м’ясною текстурою»: зернобобові, гриби, баклажани та джекфрут.
Зробіть усе, щоб спонукати клієнтів спробувати неймовірний смак страв у вашому меню, додавши промовисті назви та описи. Докладіть зусилля, щоб вигадати найпривабливіші назви та описи для ваших страв — спробуйте розбурхати апетит відвідувачів. Пам’ятайте: якою б смачною не була ваша страва, якщо вона не збуджує апетит на папері, її не стануть замовляти. Тому віддайте меню на перевірку незалежному фахівцеві, щоб переконатися в його привабливості. Втім, попри те, що для декого вирішальним є фактор здоров’я, не всі приходять до ресторану по малокалорійні страви. Будь-які переваги для здоров’я мають представлятися як додатковий бонус.
Перехід до вегетаріанських страв не означає втрати у смакових якостях або великий обсяг додаткової роботи. Знайдіть натхнення у темі як додати смаку за допомогою трав або спецій і скористайтеся продуктами для швидшого приготування, що додадуть незвичайного спокусливого смаку, наприклад Knorr Приправа Делікат Універсальна овочева та Knorr Приправа Aroma Mix з маслом і травами, який зробить вашу вегетаріанську кухню особливо привабливою.