Попри те, що смак досі посідає високі позиції серед причин харчових уподобань, дедалі більше уваги приділяється поживності харчування через те, що зросла обізнаність відвідувачів з аспектами здорового способу життя і тим, яку роль дієта відіграє в їхньому здоров’ї та тривалості життя.
Чинники, що сприяють свідомому ставленню до здоров’я
Фактори, що формують погляд суспільства на здоровий спосіб життя:
- Органи з нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів жорсткіше визначають здорову й нездорову їжу.
- Дослідження харчових продуктів дають уявлення про цінність харчових продуктів та інгредієнтів.
- Збільшується кількість відвідувачів, які можуть дозволити собі більш здорові страви.
- Засоби масової інформації є впливовим засобом заохочення здорового харчування і пояснення наслідків вживання нездорової їжі.
Через підвищену увагу до здорової їжі професіонали в галузі громадського харчування вважають своїм обов’язком:
- Інформувати своїх відвідувачів про цінність здорового харчування.
- Пропонувати більш здорові варіанти меню.
- Ефективно доводити, що поживна їжа може бути апетитною та смачною.
Щоб створювати поживне і збалансоване меню, потрібно знати основи здорового харчування. Щоб планувати й готувати здорову їжу, ми спиратимемось на рекомендації двох посібників, наведених нижче.
Моя тарілка
Цей посібник, опублікований Гарвардською школою громадського здоров’я, надає загальний склад та рекомендовану кількість кожного елемента страви для створення здорового раціону.