Розрахуйте собівартість харчових продуктів, щоб встановити ціни на страви.
Важливо розрахувати собівартість харчових продуктів, оскільки вона безпосередньо впливає на прибутковість вашого ресторану. Собівартість — це вартість інгредієнтів, що не включає в себе витрати на кшталт оплати праці та накладних витрат. Розрахунок собівартості харчових продуктів — важливий інструмент, що дає змогу визначити, чи досягнуто планових показників витрат на харчові продукти.
Розуміння основ розрахунку собівартості рецепту дає змогу:
Важливо використовувати такі інструменти розрахунку собівартості харчових продуктів:
Як застосовувати цифри та витрати до кожного стандартного рецепту?
Для потреб обліку створіть кошторис собівартості рецепту для кожної страви. Ось приклад.
Як можна бачити, цей розрахунок являє собою розширений розрахунок на основі стандартного рецепту, який надає деталі по витратах.
Розрахувавши собівартість харчових продуктів, можна визначити ціну продажу ваших страв. Основна формула:
Ціна продажу має включати в себе всі витрати плюс прибуток, який ви хотіли б одержати.
Щоб обчислити ціну продажів, потрібно виразити собівартість харчових продуктів як відсоток від ціни.
Ця величина є різною для різних сегментів, а ще на неї впливають інші витрати, наприклад оплата праці та накладні витрати, а також плановий прибуток. Зазвичай вона перебуває в межах, що забезпечують 30-45 % прибутку.
Ось приклад, який показує, як визначити ціну продажу страви:
Одержавши цю цифру, ресторан може визначити остаточну ціну продажу, беручи до уваги інші фактори, як-от конкуренція, об’єм і витрати на оплату праці.
Натисніть на значок нижче та виберіть "Додати на домашній екран". Натисніть на значок нижче та виберіть "Додати на домашній екран". Натисніть на значок нижче та виберіть "Додати на домашній екран". Tap the share icon below and choose add to homescreen.