Тісто: римське або неаполітанське?
Тип піци, який плануєте подавати, залежить від способу приготування тіста, включно з інгредієнтами, часом вистоювання та розстоювання. Два найпопулярніших види тіста для піци — римське й неаполітанське.
Римська піца має дуже тонкий хрусткий корж без великих пухких країв. Виготовляється з багатого клейковиною борошна типу 00, дріжджів, води й оливкової олії, щоб надати скоринці характерної хрусткості. Готувати тісто просто: варто його вимішувати близько 15 хвилин, потім негайно розподілити на «кульки-порції», не відкладаючи, щоб піднялося, та залишити в холодильнику на 12-48 годин.
Неаполітанська піца геть інша на смак, тому вимагає іншого підходу до приготування тіста. Скоринка надзвичайно тонка й ніжна, з високими, повітряними, злегка в’язкими краями або облямівкою (італ. cornicion). Тісто готується без оливкової олії. Час замішування довший: спочатку слід замішувати з дев’ятьма десятими борошна протягом 10 хвилин, потім додати решту та продовжувати замішувати ще 20 хвилин.
Тісто для неаполітанської піци вимагає двоетапного бродіння: після замішування дайте йому піднятися в мисці близько 4 годин, потім його слід зім’яти та дати настоятися при кімнатній температурі протягом 8-24 годин.
![](/natkhnennja-dlja-shefa/poradi-ta-pidkazki/jak-pryhotuwaty-dowerszenu-picu/_jcr_content/parsys/content/textimage_copy/image.img.png/1633070222211.png)
Соус і сир також мають значення
Вибрати правильний соус і сир для піци надзвичайно важливо не лише в контексті смаку, але й з точки зору зовнішнього вигляду й відчуття автентичності, на яке чекають багато гостей, — без цього ви ніколи не отримаєте їхнього визнання.
Класичний томатний соус для піци готується лише з двох інгредієнтів: томатів San Marzano і солі. Насичений смак соусу із солодкими нотками можна отримати лише зі свіжих, дозрілих на сонці помідорів, зібраних у пік сезону.
За інших обставин ви можете використати високоякісний Knorr Соус Наполі. Таким чином ваша піца матиме автентичний смак, незалежно від того, коли та де саме її подавати.
![](/natkhnennja-dlja-shefa/poradi-ta-pidkazki/jak-pryhotuwaty-dowerszenu-picu/_jcr_content/parsys/content/textimage_copy_703038444/image.img.png/1633071107845.png)
А як щодо сиру? Тут знову все залежить від особливостей приготування піци. Для хрусткої римської піци найкращий варіант — терта моцарела з низьким рівнем вологості, яка швидко розтоплюється та м’яко карамелізується при нагріванні. Можна додати до піци оригінальних штрихів — поєднати моцарелу з пікантним сиром, наприклад проволоне або грюєр.
Для приготування неаполітанської піци використовуйте свіжий сир моцарела, зокрема вершковий fior di latte, виготовлений з коров’ячого молока, або сорт bufala з молока буйволиць. Деякі шеф-кухарі подають піцу з сиром бурата, насиченим вершковим текстурованим сиром із зовнішнім шаром з моцарели та м’яким наповненням з сиру страчатела, що витікає під час розрізання.
Начинки для піци та класичні рецепти
Перш ніж почати складати або оновлювати меню піцерії, варто пам’ятати, більшість гостей воліє куштувати класику — люди схильні повертатись до смаків, які знають і люблять, або до тих, що вважають автентичними.
Які з них слід додати в меню?
![Піца «Марінара» (італ. alla marinara) Піца «Марінара» (італ. alla marinara)](/natkhnennja-dlja-shefa/poradi-ta-pidkazki/jak-pryhotuwaty-dowerszenu-picu/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice/image.img.png/1633070223826.png)
Піца «Марінара» (італ. alla marinara)
Піца з томатним соусом, дрібно нарізаним часником, оливковою олією та орегано, іноді з листям свіжого базиліку. Але простий рецепт вимагає найкращих інгредієнтів та довершеного приготування.
![Піца «Маргарита» Піца «Маргарита»](/natkhnennja-dlja-shefa/poradi-ta-pidkazki/jak-pryhotuwaty-dowerszenu-picu/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_copy/image.img.png/1633070219447.png)
Піца «Маргарита»
Класика серед класичних страв. Томатний соус, моцарела (bufala або fior di latte) та свіже листя базиліка. Без неї не обійдеться жодне меню.
![Піца «Капрічоза» (італ. capricciosa) Піца «Капрічоза» (італ. capricciosa)](/natkhnennja-dlja-shefa/poradi-ta-pidkazki/jak-pryhotuwaty-dowerszenu-picu/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_copy_109843630/image.img.png/1633070980601.png)
Піца «Капрічоза» (італ. capricciosa)
Назва «capricciosa» у перекладі з італійського буквально означає «примхлива», тому не дивно, що начинки варіюються залежно від регіону. Найпоширеніші серед них — запечена шинка, гриби та маслини; окремі різновиди передбачають артишоки, каперси або навіть італійські ковбаси.
![Піца «Пепероні» (італ. pepperoni) Піца «Пепероні» (італ. pepperoni)](/natkhnennja-dlja-shefa/poradi-ta-pidkazki/jak-pryhotuwaty-dowerszenu-picu/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_copy_1927829788/image.img.png/1633070979155.png)
Піца «Пепероні» (італ. pepperoni)
Улюблена страва американців, яка також підкорила Європу. Крім томатного соусу та сиру, начинка містить єдиний інгредієнт — пепероні, гостру ковбасу, схожу смаком і способом приготування на італійську салямі.
![Вегетаріанська піца Вегетаріанська піца](/natkhnennja-dlja-shefa/poradi-ta-pidkazki/jak-pryhotuwaty-dowerszenu-picu/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_copy_716448419/image.img.png/1633070978382.png)
Вегетаріанська піца
Ця піца з великою кількістю овочів і тягучою розплавленою моцарелою останнім часом набирає популярності. Найбільш поширені варіанти начинки — цукіні, баклажани, шматочки болгарського перцю. Тільки не забувайте запекти, підсмажити або обсмажити овочі на грилі, перш ніж викладати на піцу.
![Піца «Кватро Формаджи» (італ. quattro formaggi) Піца «Кватро Формаджи» (італ. quattro formaggi)](/natkhnennja-dlja-shefa/poradi-ta-pidkazki/jak-pryhotuwaty-dowerszenu-picu/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_copy_951010378/image.img.png/1633070222158.png)
Піца «Кватро Формаджи» (італ. quattro formaggi)
Традиційна піца «Кватро Формаджи», або «Чотири сири» — піца з моцарелою та трьома місцевими сирами, тому кожен італійський регіон має власну версію з особливим смаком. Тут можна знайти рекомендований рецепт піци «Кватро Формаджи» з використанням двох блакитних сирів та пармезану.
А якщо хочете створити власну інтерпретацію цієї піци, можливості майже нескінченні. Не варто обмежуватися м’ясом та овочами — смачні начинки для піци можна приготувати з морепродуктів, яєць або навіть фруктів. Обов’язково додайте трави для підсилення смаку та надання піці автентичності. Очевидний вибір — сушений орегано та базилік — свіже листя або ароматна базилікова паста Knorr Professionjal Трави в олії Primerba Базилік. Достатньо акуратно нанести на свіжоспечену піцу пасту, щоб додати насиченого аромату базиліка.
![](/natkhnennja-dlja-shefa/poradi-ta-pidkazki/jak-pryhotuwaty-dowerszenu-picu/_jcr_content/parsys/content/textimage_copy_85276_944427411/image.img.png/1633070979218.png)