Після приготування бульйону на його поверхні з’являються домішки, так званий «накип». Він утворюється з м’ясних білків, що складаються з різноманітних хімічних сполук. У разі підвищення температури водорозчинні білки схоплюються або «денатуруються», утворюючи сіру піну на поверхні бульйону, що робить його каламутним.

Як цьому запобігти?

Крок 1. Розморожування м’яса

Ніколи не варіть бульйон із замороженого м’яса. Спочатку розморозьте його і доведіть до кімнатної температури, оскільки заморожена курка або індичка виділяє більше накипу, ніж розморожене м’ясо.

Помістіть розморожений шматок м’яса в каструлю з овочами, залийте холодною водою, приправте сіллю та перцем і доведіть до слабкого кипіння на середньому вогні.

Крок 2. Знімання накипу

Обов’язково зніміть накип, тобто заберіть будь-яку піну з поверхні за допомогою шумівки. Ви зможете зібрати більші шматки утвореного білка.

Чи завжди потрібно це робити? Ні, лише тоді, коли вам потрібно отримати прозорий бульйон. Якщо ви використовуєте бульйон для приготування інших супів чи страв, піну не потрібно знімати. Це не лише заощадить час, але й збереже поживні речовини, що містяться у багатій на білок піні.

Крок 3. Очищення бульйону

Іноді бульйон залишається каламутним навіть після збирання піни. Якщо ви зіштовхнулися з цією проблемою, спробуйте нижченаведені методи.

Очищення льодом

Очищення льодом

Якщо ви помітили, що під час приготування бульйон помутнів, додайте декілька кубиків льоду. Якщо це не допомогло, переходьте до наступного методу.

Очищення яєчними білками

Очищення яєчними білками

Цей метод вимагає терпіння. Щойно бульйон зварився, процідить та охолодіть його приблизно до 60–70 °C, додайте трошки збитий яєчний білок. Акуратно вмішайте його та доведіть бульйон до кипіння, аби білки схопилися. Поставте бульйон у сторону, щоб охолонув, а потім знову процідіть через ситечко з тонкою сіткою або нещільну лляну тканину.

Очищення помідорами

Очищення помідорами

Нарізані кубиками помідори творять дива, коли потрібно очистити бульйон. На відміну від цибулі, помідори додають кислинку та підсолоджують.

Використання надійних бульйонних баз Knorr

Використання надійних бульйонних баз Knorr

Щоби гарантовано отримати хороший результат, можна використати такі зручні продукти, як базовий курячий бульйон Knorr , з яких завжди виходить повністю прозорий бульйон. Лише дотримуйтесь інструкції, і ваш бульйон буде ідеальним.

Це ідеальна основа для будь-яких видів супів, наприклад, курячого консоме або Рамену з м'ясом, птицею та рідким яйцем .

Ідеальний бульйон від Мірека Шайковського

Ідеальний бульйон від Мірека Шайковського

Помістіть м’ясо у воду, що кипить. Вийміть через 15 секунд і одразу промийте в мисці з крижаною водою. Помістіть м’ясо в каструлю і залийте холодною водою. Доведіть до кипіння, зменшіть вогонь до мінімуму та зніміть весь білок, що схопився. Додайте овочі, зелень і приправи. Щойно бульйон зварився, процідіть його через ситечко з тонкою сіткою.

Час приготування залежить від виду м’яса. Бульйон із птиці готується швидше; приготування з яловичини або дичини (наприклад фазана) займе більше часу.