меню

Основи маринування

Основна функція маринаду — зробити м’ясо ніжним, збалансувати його смак і наповнити його ароматами трав і спецій. Які складові повинен мати класичний маринад?

Жир

Жир

Оливкова олія, ріпакова олія, соняшникова олія, олія з виноградних кісточок або арахісова олія.

Кислота

Кислота

Винний оцет, бальзамічний оцет, сік лимона і лайму, біле або червоне вино.

Сіль

Сіль

Сіль, соєвий соус, рибний соус, устричний соус або вустерський соус.

Цукор

Цукор

Коричневий цукор, мед, кленовий сироп, патока або солод.

Трави та спеції

Трави та спеції

Нарізані цибуля і часник, свіжа зелень або приправа Knorr Primerba (наприклад, Knorr Primerba базилік), цедра лимона, гірчиця, рідкий дим.

В якій пропорції ви поєднуватиме інгредієнти, залежить виключно від вас. Пристосовуйте рецепт до уподобань гостей та характеру страв, які ви плануєте подавати.

Цікаві маринади

Наведений вище перелік є лише відправною точкою для подальших експериментів. У якості основи для маринаду можна використовувати абсолютно різні інгредієнти, як-от:

  • Йогурт і кефір. Кисломолочні продукти допомагають зробити м’ясо ніжним, надають йому чудової текстури та свіжого присмаку. До цього маринаду чудово пасують свіжі трави (петрушка та коріандр) або червоний болгарський перець.
  • Пиво і вино. Темне пиво із солодкими нотками чудово поєднується зі свинячою шиєю або реберцями, а от біле вино ідеально смакує з креветками та куркою. Пам’ятайте, що алкоголь спричиняє денатурацію білка, що порушує структуру м’яса, саме тому його не варто перетримувати у такому маринаді.
  • Бульйон. Не кожен кухар знає, що бульйон — це чудова основа для маринаду для яловичини. Завдяки високому вмісту жиру в ньому олію вже використовувати не потрібно, до того ж м’ясо вбирає в себе його смак і аромат.

Щоб замаринувати яловичину в бульйоні, потрібно приготувати Яловичий бульйон Knorr, додати скибочки часнику та цибулі, улюблені трави або спеції (наприклад, соус барбекю), а потім помістити все це в холодильник на 12-16 годин (залежно від розміру куснів м’яса).

Трави та спеції до м’яса на грилі

Їхній вибір залежить від того, який саме результат ви хочете отримати. Для класичного смаку, який подобається усім відвідувачам, використовуйте ароматну суміш прянощів Knorr Delikat для м’яса, до якої входить десять трав та спецій. Вона додасть вашим стравам золотистого кольору і не пригорить на грилі.

Якщо ви маєте натхнення використати якусь із світових кухонь, спробуйте такі поєднання трав та спецій.

  • італійська: часник, розмарин, базилік, орегано та бальзамічний оцет;
  • мексиканська: паприка, чилі, кмин та коріандр;
  • американська: кетчуп та соус барбекю, кленовий сироп або мед;
  • азійська: соєвий соус, імбир, лемонграс і пальмовий цукор;
  • африканська: коріандр, петрушка, мед, лимонний сік та кмин.

Подібні маринади можна використовувати і для риби на грилі, хоча не всю рибу слід маринувати — її найніжніші види краще лише змащувати маринадом безпосередньо до або після смаження. Використовуйте цей метод для приготування лосося — як у нашому рецепті лосося на грилі з кольрабі та чорізо, в якому риба змащується грецькою заправкою для салатів Knorr.

Трави та спеції для овочів на грилі

Вдале барбекю — це більше, ніж саме м’ясо. Для смаження на грилі ідеально підходять овочі — вони чудово смакують, коли вбирають в себе аромат диму, а також недорогі та швидкі в приготуванні. Щоб вони смакували ще краще, маринуйте їх прямо перед смаженням або змастіть їх сумішшю трав перед подачею.

Як і у випадку з м’ясом, ваш маринад або глазур для овочів на грилі повинні поєднувати солодкі, кислі, солоні та трав’яні нотки. Ви можете успішно використовувати одні й ті самі маринади для смаження овочів і м’яса, тільки пам’ятайте, що овочі не слід маринувати занадто довго.