Хочете задовольнити гостей? Переконайтеся, що пропонуєте саме такі страви, що допоможуть зняти тягар різдвяних приготувань з їхніх плечей. Ключ до успіху? Меню «все включене» з додатками, які інакше клієнтам довелося б купувати або готувати самостійно до різдвяної вечері. Що потрібно передбачити в різдвяному меню?

Свіжий хліб

Свіжий хліб із закваскою або м’які дріжджові булочки та пиріжки — обов’язковий елемент будь-якого різдвяного меню. Додайте їх до меню, і у гостей буде на одне завдання менше. Якщо у вас немає потрібного обладнання або досвіду, можна співпрацювати з місцевою пекарнею.

 

Теплі соуси

Якщо ви вирішили запропонувати окремо рибу, м’ясо, крохмальні гарніри та овочі, не слід забувати про інгредієнт, що чудово поєднає всі смаки, — соус. Краще упаковувати соуси в окремі ємності та додати інструкції, як їх правильно розігріти.

Яким має бути довершений різдвяний соус під час обслуговування урочистої події?

  1. Густим. Гостям буде легше розбавити соус 2-3 столовими ложками води після нагрівання, ніж загустити його.
  2. Стабільним. Соус, що в банці розпадається на окремі інгредієнти, виглядає погано. Намагайтеся не налягати на жири — це має зменшити ризик розділення на окремі інгредієнти.
  3. Поєднується зі стравою. Варто пояснити гостям, з чим поєднати соус. Інакше вони можуть додати невідповідний соус до риби або м’яса, а в результаті ваша кухня їм не сподобається.

Які соуси варто обрати?

Knorr Соус Демі Глас суха суміш 1,4 кг

Knorr Соус Демі Глас суха суміш 1,4 кг

Густий, має гарний насичений колір, що робить його ідеальним для різних видів м’яса під час обслуговування урочистих подій. Можна використовувати самостійно чи як відправну точку для подальших експериментів. Щоб надати оригінального відтінку, варто додати улюблений алкоголь, суміш приправ або сухофрукти.

Knorr Соус Наполі 0,9 кг

Knorr Соус Наполі 0,9 кг

Інтенсивний томатний соус з нотками орегано, базиліка та чебрецю ідеально підходить для риби або курки. Додайте індивідуальності за допомогою злегка обсмаженої цибулі та часнику, смажених овочів (наприклад, болгарського перцю або моркви), оливок, каперсів, чилі чи білого вина, щоб створити довершене поєднання зі стравою.

Knorr Соус Голландез 1 кг

Knorr Соус Голландез 1 кг

Класичний французький соус можна поєднати зі стравами з риби або птиці. Надзвичайно універсальний, бо з нього можна приготувати Беарнез, або беарнський соус (з естрагоном і цибулею шалот), соус муслін (зі збитими вершками) або діжонський соус (з діжонською гірчицею).

Knorr Соус Бешамель 0,95 кг

Knorr Соус Бешамель 0,95 кг

М’яка основа для різних соусів — хрін, гірчиця, гриби, сир або лимон і зелений перець. Класичні білі соуси чудово поєднуються з різними видами риби.

Білий соус Knorr White також можна використовувати для приготування елегантного соусу з білим вином, цибулею шалот і вершковим маслом. Дивіться, як це можна зробити, в рецепті запеченої морської риби тут.

Холодні соуси

На різдвяному столі холодні соуси так само важливі, як і теплі. Варто передбачити холодні соуси у меню, щоб гостям не довелося витрачати час на самостійне приготування або придбання безпосередньо перед вечіркою. Які соуси гарантовано завоюють серця?

  1. Соус тартар. Деякі люди не уявляють смажене м’ясо без нього. Основні інгредієнти: майонез, мариновані огірки, мариновані гриби, цибуля та зелений лук.
  2. Соус з хроном. Ще одна класична пропозиція — тертий хрін з майонезом і вершками або йогуртом, приправлений сіллю, перцем, білим винним оцтом або лимонним соком.
  3. Домашня гірчиця. Зробити гірчицю власноруч дуже просто! Потрібно просто замочити ціле або мелене насіння білої чи чорної гірчиці в рідині (зокрема в суміші оцту та білого вина) на 24 години. Потім варто додати мед, сіль та улюблену приправу і перемішати до однорідності або подрібнити в ступці. Краще готувати гірчицю за тиждень до подачі. Вашим гостям це точно сподобається!
  4. Журавлинний соус. Ідеально підходить для м’яса та сиру, а також для білої риби або лосося. Можна зробити класичний варіант або додати окремі інгредієнти — спеції, апельсинову цедру чи бренді.
  5. Заправка з апельсинами й оцтом — різдвяний варіант класичної заправки. Ідеально підходить для всіх видів салатів, зокрема з буряком або печеною морквою.

Овочі

Плануючи меню, іноді кухарі забувають про овочі. Часто пропонують єдину овочеву страву — салат із заправкою з оцтом з картоплею, буряком, морквою та горохом, інакше кажучи, вінегрет. Який сором! Різдвяні страви часто ситні й жирні, тому їх слід врівноважувати легкими салатами або вареними овочами.

А які страви варто запропонувати?

  • салат із запеченого буряка з волоськими горіхами;
  • бурякове карпачо з бальзамічною глазур’ю;
  • мариновані овочі на вибір — огірки, помідори, буряк і редис;
  • смажену зелену квасолю з часником і листям петрушки;
  • тушковану червонокачанну капусту зі спеціями та родзинками;
  • смажену брюссельську капусту із сушеною журавлиною та мигдалем.