меню

Особиста гігієна

Неналежна особиста гігієна є причиною багатьох харчових отруєнь. Однак, коли йдеться про безпеку продуктів харчування, їй часто надається низький пріоритет. Нагляд за особистою гігієною вашого кухонного персоналу та її моніторинг є критично важливими для попередження забруднення їжі. Почнемо з огляду одягу, який мають носити ваші працівники на кухні.


Форма одягу

  • Уніформа — слід щодня носити чисту уніформу і надягати її тільки на робочому місці
  • Фартухи — на різних ділянках приготування належить надягати різні закриті фартухи (наприклад, для приготування морепродуктів і овочів)
  • Рукавички — під час оброблення сирих продуктів і готових страв належить використовувати окремі одноразові рукавички
  • Взуття — потрібно носити тільки повністю закрите взуття на неслизькій підошві

Практичні заходи з гігієни

Окрім належного одягу, є прості дії, які можуть мати величезний вплив на якість і гігієну ваших продуктів харчування. Ми також пропонуємо проведення регулярних щоранкових перевірок, щоб переконатися, що ваші співробітники дисципліновано дотримуються особистої гігієни. 

Поради для безпеки на кухні

В обідні години робота стає вкрай напруженою, і останнє, чого б ви хотіли — так це того, щоб хтось поранився на кухні. Ось деякі способи зниження ризику таких випадків:

  • Не поспішайте: Не поспішайте і не бігайте по кухні. Незважаючи на те, що потрібно подавати замовлення своєчасно, процес прискориться, якщо залишатися спокійними й зібраними — і це може запобігти непотрібному безладу і нещасним випадкам.
  • Завжди стежте за плитою: Не залишайте плити без нагляду — відкрите полум’я може швидко перекинутися на всю кухню.
  • Будьте обережні з газом: Вимикайте газ, коли не використовуєте плиту, щоб запобігти пожежі та вибуху. 
  • Безпечно зберігайте небезпечні предмети: Не розташовуйте гострі або гарячі предмети там, де їх можна зачепити або не помітити. Під час обідніх годин кухонний персонал може не дізнатися про небезпеку. Утримуйте такі об’єкти у безпечних місцях. 
  • Використовуйте правильні інструменти: Користуйтеся необхідним обладнанням і посудом за призначенням.
  • Тримайте поруч аптечку: Завжди розміщуйте аптечку й вогнегасник у межах досяжності. Подбайте, щоб терміни придатності на них були дійсними

У кожного працівника, а не лише у шефа, повинна бути на кухні власна роль. Уважність і дисципліна не лише допомагають у попередженні нещасних випадків, але й потенційно можуть врятувати життя колеги.